New Hospital Logo
deco

Standardna preoperativna priprema

Opšta hirurgija

Standardna preoperativna priprema

je važan deo procesa pripreme pacijenta za hirurški zahvat. Ovo uključuje niz koraka i postupaka koji se primenjuju kako bi se osigurala sigurnost i uspešnost operacije. Evo nekoliko ključnih aspekata standardne preoperativne pripreme:

  1. Klinička procena: Lekar će pregledati pacijenta kako bi utvrdio opšte zdravstveno stanje i procenio rizik povezan sa operacijom. To uključuje provođenje fizičkog pregleda, uzimanje detaljne medicinske istorije i laboratorijske analize (npr. krvne pretrage, elektrokardiogram).
  2. Informisanje pacijenta: Pacijent će biti informisan o vrsti i svrsi operacije, potencijalnim rizicima, postupku oporavka i svim drugim relevantnim informacijama. Pacijent će takođe biti upućen u preoperativne smernice i upute.
  3. Zdravstveni status: Ako pacijent uzima lekove ili ima hronične zdravstvene probleme, lekar će proceniti kako će ovo uticati na operaciju i pripremiti plan upravljanja tim problemima.
  4. Prazan stomak: Pacijent će obično biti upućen da ne jede ili pije ništa u određenom periodu pre operacije. Ovo se radi kako bi se smanjio rizik od aspiracije (unošenje hrane ili tečnosti u pluća tokom anestezije).
  5. Higijenske pripreme: Pacijent će biti upućen da obavi tuširanje i promeni čistu odecu pre operacije kako bi se smanjio rizik od infekcija.
  6. Uklanjanje nakita i proteza: Pacijent će biti zamoljen da ukloni nakit i proteze pre operacije kako bi se izbegli potencijalni problemi tokom zahvata.
  7. Administracija anestezije: Anesteziolog će pregledati pacijenta i odlučiti o vrsti anestezije koja će se primeniti tokom operacije.
  8. Potpisivanje saglasnosti: Pre operacije, pacijent će obično potpisati saglasnost za izvođenje operacije, što potvrđuje da je obavešten o proceduri i pristaje na nju.
  9. Priprema porodice i pratilaca: Ako je potrebno, porodica ili pratioci pacijenta će biti obavešteni o proceduri i vremenu trajanja operacije. Takođe će biti upućeni o tome kako se brinuti o pacijentu nakon operacije.
  10. Oprema i tim: Hirurški tim će pripremiti operacionu salu i osigurati sve potrebne instrumente i materijale za operaciju.

Standardna preoperativna priprema je ključna za osiguranje sigurnosti pacijenta tokom hirurškog zahvata i postoperativnog oporavka. Lekar i hirurški tim će se truditi da obezbede da pacijent bude dobro informisan, pripremljen i pružiti mu najbolju moguću brigu tokom celog procesa.

Doktori

Standardna preoperativna priprema

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 14500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻