New Hospital Logo
deco

Specijalistički pregled endokrinologa sa utrazvukom

Endokrinologija

Specijalistički pregled endokrinologa sa ultrazvukom

obično se obavlja radi evaluacije endokrinih žlezda, kao što su štitasta žlezda, nadbubrežne žlezde, paratireoidne žlezde, pankreas i druge žlezde koje luče hormone. Ovaj pregled se često koristi za procenu veličine, oblika i strukture ovih žlezda, kao i za otkrivanje eventualnih promena, cista ili tumora.

Evo kako bi mogao izgledati specijalistički pregled endokrinologa sa ultrazvukom:

  1. Priprema: Pacijent će se pripremiti za pregled u skladu sa specifičnim zahtevima lekara. Ovo može uključivati određene dijetetske smernice ili prestanak uzimanja određenih lekova pre pregleda.
  2. Pregled i anamneza: Endokrinolog će započeti pregled razgovorom s pacijentom kako bi utvrdio njegovu anamnezu, simptome i bilo kakve prethodne dijagnoze ili tretmane. Ovo će pomoći endokrinologu da razume razlog za pregled i usmeri ultrazvučni pregled na određeni deo tela.
  3. Ultrazvučni pregled: Endokrinolog će primeniti gel na kožu pacijenta na području koje treba pregledati. Zatim će koristiti ultrazvučni sond kako bi emitovao zvučne talase u telo i zabeležio njihov odraz. Na ekranu će se prikazivati slike unutrašnjih organa koje se analiziraju. Endokrinolog će pažljivo pregledati te slike i obratiti pažnju na veličinu, oblik, strukturu i eventualne promene u endokrinim žlezdama.
  4. Tumačenje rezultata: Na osnovu ultrazvučnih slika, endokrinolog će tumačiti rezultate pregleda i proceniti stanje endokrinih žlezda. Ako se pronađu promene, endokrinolog će razmotriti dalje korake u dijagnozi i tretmanu.
  5. Konsultacija: Nakon završetka pregleda, endokrinolog će saopštiti pacijentu rezultate i, ako je potrebno, razgovarati o planu lečenja, praćenju ili dodatnim ispitivanjima.

Ultrazvučni pregled obično je bezbolan i ne zahteva opštu anesteziju. Može se obaviti ambulantno, a pacijent može nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima nakon pregleda. Važno je napomenuti da je ovakav pregled deo procesa dijagnostike i praćenja stanja endokrinih žlezda i može biti koristan u identifikaciji različitih stanja, uključujući probleme sa štitastom žlezdom, jajnicima, nadbubrežnim žlezdama i drugim organima povezanim sa hormonskim regulacijom u telu.

Doktori

Specijalistički pregled endokrinologa sa utrazvukom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 6.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻