New Hospital Logo
deco

Sigmoskopija

Gastroenterologija

Sigmoskopija

je medicinska procedura koja se koristi za pregled donjeg dela debelog creva, poznatog kao sigmoidno debelo crevo. Ova procedura se izvodi pomoću sigmoidoskopa, koji je tanak i fleksibilan instrument opremljen malom kamerom na vrhu. Sigmoidoskop se umetne kroz analni otvor pacijenta i omogućava lekaru da pregleda unutrašnjost sigmoidnog debelog creva.

Ova procedura se obično koristi za sledeće svrhe:

  1. Dijagnostika: Sigmoskopija se koristi za pregled unutrašnjosti sigmoidnog debelog creva radi otkrivanja problema kao što su upala, polipi, divertikuli, krvarenje ili druge abnormalnosti. Ovaj pregled može pomoći u postavljanju dijagnoze različitih crevnih oboljenja.
  2. Skrining: Sigmoskopija se može koristiti kao deo programa za skrining kolorektalnog karcinoma. Iako ne obuhvata celo debelo crevo kao kolonoskopija, može pomoći u otkrivanju potencijalnih problema u donjem delu creva.
  3. Terapija: U nekim slučajevima, sigmoskopija se može koristiti za terapeutske svrhe, kao što je uklanjanje manjih polipa ili zaustavljanje manjeg krvarenja.

Važno je napomenuti da sigmoskopija ne obuhvata pregled celog debelog creva, za razliku od kolonoskopije koja obuhvata ceo debeli crev, ali može biti korisna u određenim dijagnostičkim i terapijskim situacijama. Procedura se obično izvodi bez upotrebe anestezije ili uz minimalnu sedaciju. Pacijent može osećati neki nelagodnost tokom pregleda, ali većina ljudi podnosi ovu proceduru bez problema.

Pre sigmoskopije, pacijent će obično morati proći kroz pripremni proces, uključujući čišćenje creva kako bi se omogućio bolji pregled. Važno je da se pre procedure konsultujete sa svojim lekarom kako biste razgovarali o pripremi, postupku i svim potencijalnim rizicima ili komplikacijama.

Doktori

Sigmoskopija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 12.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻