New Hospital Logo
deco

Septoplastica i elektrokoagulacija nosnih školjki

ORL

Septoplastika i elektrokoagulacija nosnih školjki

su dva različita hirurška postupka koji se obavljaju na nosu kako bi se poboljšala funkcija disanja i rešili problemi sa septumom nosa i nosnim školjkama.

 1. Septoplastika:
  • Septum nosa je pregrada koja deli nosnu šupljinu na desnu i levu stranu.
  • Septoplastika je hirurški postupak koji se koristi za ispravljanje zakrivljenosti septuma nosa. Zakrivljen septum može uzrokovati otežano disanje, nosne začepljenosti, hrkanje i druge probleme.
  • Tokom septoplastike, hirurg pristupa septumu kroz unutrašnjost nosa i može ispraviti ili ukloniti deo zakrivljenog septuma kako bi se uspostavila normalna struktura i funkcija nosa.
  • Ovaj postupak se često izvodi pod opštom ili lokalnom anestezijom, a pacijenti obično mogu napustiti bolnicu istog dana ili dan nakon operacije.
 2. Elektrokoagulacija nosnih školjki (turbinate reduction):
  • Nosne školjke (konhi) su zakrivljeni delovi sluzokože u nosu koji pomažu u vlaženju i filtriranju vazduha koji ulazi u pluća.
  • Elektrokoagulacija nosnih školjki je postupak koji se koristi za sužavanje ili smanjenje veličine nosnih školjki kako bi se poboljšao protok vazduha kroz nos.
  • Tokom ovog postupka, hirurg koristi elektrokauter (uređaj za koagulaciju tkiva električnom energijom) kako bi precizno uklonio ili smanjio deo nosnih školjki.
  • Elektrokoagulacija nosnih školjki obično se izvodi ambulantno pod lokalnom anestezijom ili opštom anestezijom, a pacijenti obično imaju brz oporavak.

Oba postupka se obavljaju kako bi se poboljšala funkcija disanja kroz nos i ublažili simptomi poput otežanog disanja, hronične nosne začepljenosti i hrkanja. Izbor između septoplastike i elektrokoagulacije nosnih školjki zavisi od specifične dijagnoze i potreba pacijenta. Hirurg će pregledati pacijentovu anamnezu, simptome i rezultate pregleda kako bi odabrao najbolji pristup lečenju. Važno je da pacijenti razgovaraju sa svojim lekarima kako bi razumeli prednosti, rizike i očekivane rezultate bilo kog hirurškog postupka na nosu.

Doktori

Septoplastica i elektrokoagulacija nosnih školjki

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 154000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻