New Hospital Logo
deco

RTG snimanje temporomandibularnih zglobova ( sa otvorenim i zatvorenim ustima)

Radiologija

RTG snimanje temporomandibularnih zglobova (TM zglobova)

sa otvorenim i zatvorenim ustima se često koristi kako bi se procenilo stanje ovih zglobova i okolnih struktura. Ova vrsta snimanja omogućava lekarima da detaljno pregledaju kako se zglobovi ponašaju tokom različitih pokreta vilice.

Evo kako se obavlja RTG snimanje temporomandibularnih zglobova sa otvorenim i zatvorenim ustima:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da sedi u udobnom položaju na stolici za snimanje. Lekar će obično tražiti od pacijenta da otvori usta koliko je moguće široko i da zatvori usta u prirodnom položaju.
  2. Položaj za snimanje sa otvorenim ustima: Snimanje sa otvorenim ustima omogućava lekarima da procene kako se zglobovi ponašaju tokom otvaranja vilice. Pacijent će otvoriti usta koliko god je moguće, a radiolozi će fiksirati odgovarajući položaj za snimanje.
  3. Položaj za snimanje sa zatvorenim ustima: Snimanje sa zatvorenim ustima se izvodi kako bi se procenilo kako se zglobovi ponašaju u normalnom položaju vilice. Pacijent će zatvoriti usta, a rendgenski aparat će biti postavljen da snimi ovo stanje.
  4. Snimanje slika: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz temporomandibularne zglobove dok pacijent drži usta otvorena i zatvorena. Snimci će pokazati položaj, oblik, i eventualne promene u zglobovima i okolnim strukturama.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati snimke temporomandibularnih zglobova. Na osnovu ovih slika, lekari mogu identifikovati probleme kao što su dislokacije, povrede, artritis, tumori ili druge promene u TM zglobovima.

RTG snimanje temporomandibularnih zglobova sa otvorenim i zatvorenim ustima pomaže u dijagnostikovanju problema sa ovim zglobovima i planiranju odgovarajućeg tretmana.

Doktori

RTG snimanje temporomandibularnih zglobova ( sa otvorenim i zatvorenim ustima)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 5.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻