New Hospital Logo
deco

RTG snimak cela kičma (vratna + grudna + lumbalna)

Koštano zglobni sistem

RTG snimak cele kičme

uključujući vratni, grudni i lumbalni deo, može se izvesti kako bi se dobila celovita slika kičmenog stuba. Ovaj postupak omogućava lekarima da pregledaju sve tri sekcije kičme radi identifikacije problema kao što su frakture pršljenova, degenerativne promene, hernijacije diska, suženje kičmenog kanala i druge patološke promene.

Evo kako se obavlja RTG snimak cele kičme:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj na rendgenskom stolu. Ovo može uključivati ležanje na leđima ili stajanje, u zavisnosti od specifičnih potreba za snimanjem.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će se pobrinuti da pacijent bude zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se snimila cela kičma. Rendgenski aparat će biti usmeren prema kičmi kako bi se dobila kompletna slika.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz celu kičmu pacijenta. Zraci će prolaziti kroz pršljenove u svim sekcijama kičme i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike cele kičme. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati probleme u svim sekcijama kičme i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG snimak cele kičme je koristan za pregled celokupnog kičmenog stuba kako bi se identifikovali potencijalni problemi i odredila odgovarajuća terapija.

Doktori

RTG snimak cela kičma (vratna + grudna + lumbalna)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 7.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻