New Hospital Logo
deco

RTG grudne kičme (dinamički snimci)

Koštano zglobni sistem

RTG snimanje grudne kičme sa dinamičkim snimcima

je dijagnostički postupak koji omogućava lekarima da prate pokrete i stabilnost kičmenih pršljenova u grudnom delu kičme tokom određenih pokreta. Ovaj postupak se često koristi za procenu eventualnih problema sa kičmom kao što su dislokacije, subluksacije, nestabilnosti, povrede ili druge patološke promene.

Evo kako se obavlja RTG snimanje grudne kičme sa dinamičkim snimcima:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da stoji ili sedi na rendgenskom stolu. Lekar će obično postaviti pacijenta u određeni položaj kako bi snimio kičmu u određenim pokretima.
  2. Zaštita od zračenja: Zaštita pacijenta od zračenja je prioritet. Radiolozi će se pobrinuti da se izloženost zračenju svede na minimum i da su drugi delovi tela adekvatno zaštićeni.
  3. Položaj za snimanje: Rendgenski aparat će biti postavljen tako da može snimiti grudnu kičmu u određenim položajima i tokom određenih pokreta. Pacijent će biti pozvan da izvede određene pokrete ili da održava određene položaje dok se snimci prave.
  4. Snimanje slika: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz grudnu kičmu dok pacijent izvodi određene pokrete ili održava određene položaje. Ovi pokreti će omogućiti lekarima da procene stabilnost i funkciju kičmenih pršljenova.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati snimke grudne kičme. Na osnovu dinamičkih snimaka, lekari mogu identifikovati eventualne probleme sa kičmom i doneti odgovarajuće dijagnoze i planirati tretman ako je potrebno.

RTG snimanje grudne kičme sa dinamičkim snimcima je korisno sredstvo za procenu pokreta i stabilnosti kičmenih pršljenova, što je važno za dijagnostikovanje i lečenje različitih stanja kičme.

Doktori

RTG grudne kičme (dinamički snimci)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 5.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻