New Hospital Logo
deco

RF ablacija benignih čvorova štitaste žlezde

Interventna radiologija

Radiofrekventna (RF) ablacija

je postupak koji se sve više koristi za lečenje benignih (ne-rakastih) čvorova na štitastoj žlezdi. Ovaj minimalno invazivni postupak obično se izvodi pod nadzorom ultrazvuka radi preciznog vođenja i tretiranja čvorova.

Tokom RF ablacijskog postupka:

  1. Uvod i praćenje ultrazvukom: Pacijentu se može dati lokalna anestezija, a zatim se ultrazvuk koristi za precizno lociranje i praćenje čvorova u štitastoj žlezdi.
  2. Tretiranje radiofrekvencijom: Kroz tanku iglu koja se vodi pod kontrolom ultrazvuka, emituje se visoka frekvencija radio talasa u čvor. Ova toplota se koristi za uništavanje ćelija u čvoru.
  3. Resorpcija čvora: Kada se ćelije čvora unište, telo ih obično resorbuje tokom vremena, smanjujući veličinu čvora ili potpuno uklanjajući čvor.

RF ablacija se obično smatra bezbolnom procedurom, a oporavak je obično brz. Pacijenti se često vraćaju svojim redovnim aktivnostima nakon zahvata. Međutim, može biti potrebno nekoliko sesija RF ablacijskog tretmana za postizanje optimalnih rezultata, a kontrolni ultrazvučni pregledi se obično sprovode kako bi se pratio napredak.

Ovaj tretman je obično rezervisan za pacijente sa benignim čvorovima štitne žlezde koji nisu reagovali na lekove ili za one koji žele izbeći hirurški zahvat. Pre donošenja odluke o ovom postupku, važno je razgovarati sa endokrinologom ili stručnjakom za štitastu žlezdu kako bi se razmotrile sve opcije lečenja i odabrala najbolja terapija za svakog pacijenta.

Doktori

RF ablacija benignih čvorova štitaste žlezde

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda Na upit
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.