New Hospital Logo
deco

Revizija proteze kuka-acetabulum

Ortopedija

Revizija proteze kuka-acetabulum

(THA revision) je hirurški postupak koji se primenjuje kada je potrebno zamijeniti postojeću protezu kuka, posebno deo proteze koji se uklapa u acetabulum (šuplju kost karlice). Ovaj postupak se obavlja kada postojeće proteze postanu neefikasne ili se pojave komplikacije kao što su oštećenja, nestabilnost, infekcije ili pomeranje komponenti proteze. Evo ključnih tačaka u vezi s revizijom proteze kuka-acetabulum:

  1. Dijagnoza: Pre nego što se donese odluka o reviziji proteze, pacijent će proći niz dijagnostičkih testova, uključujući rendgenske snimke, kompjutersku tomografiju (CT) ili magnetsku rezonancu (MR) kako bi se tačno utvrdila priroda problema i stepen oštećenja proteze.
  2. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će se detaljno pregledati i proći kroz pripremu, uključujući testiranje krvi i urina. Takođe, pacijent će biti pripremljen za hiruršku proceduru i anesteziju.
  3. Hirurška procedura: Tokom hirurške procedure, hirurg pristupa prethodno ugrađenoj protezi kuka kroz inciziju. Proučava stanje acetabuluma i komponente proteze. Ako postoji oštećenje ili labavost, komponente se pažljivo uklanjaju.
  4. Zamena proteze: Nakon uklanjanja oštećene proteze, hirurg će postaviti novu protezu kuka u acetabulum. Ova nova proteza može biti drugačijeg dizajna i veličine u odnosu na originalnu protezu kako bi se bolje prilagodila trenutnim potrebama pacijenta.
  5. Rekonstrukcija kostiju: Ako postoje oštećenja kostiju oko acetabuluma, hirurg može izvršiti rekonstrukciju ili popravku kostiju kako bi obezbedio stabilnost proteze.
  6. Zatvaranje rane: Nakon što se nova proteza postavi i sve komponente su sigurno fiksirane, incizija se pažljivo zatvara šavovima.
  7. Postoperativna rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će proći kroz fazu rehabilitacije kako bi obnovio funkcionalnost zgloba kuka. Fizioterapija, vežbe za jačanje mišića i postepeni povratak normalnim aktivnostima deo su procesa rehabilitacije.

Revizija proteze kuka-acetabulum je složena procedura koja se obavlja kako bi se poboljšala funkcionalnost i smanjio bol pacijenta. Ova procedura zahteva posebno obučene hirurge i specijalizovanu opremu kako bi se postigao optimalan rezultat.

Doktori

Revizija proteze kuka-acetabulum

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 456.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻