New Hospital Logo
deco

Repozicija nosa

ORL

Repozicija nosa

poznata i kao repozicija dislociranog nosa, je medicinski postupak koji se izvodi kako bi se ispravio nos koji je dislociran ili slomljen usled povrede. Ova procedura se obično izvodi kako bi se povratila normalna anatomija nosa i poboljšala funkcija.

Evo kako obično izgleda postupak repozicije nosa:

  1. Evaluacija povrede: Pre nego što se izvrši repozicija nosa, lekar će prvo proceniti povredu i napraviti rendgenske snimke kako bi se utvrdila priroda i ozbiljnost povrede. Ovo je važno kako bi se osiguralo da nema drugih komplikacija ili preloma.
  2. Anestezija: Pre nego što se postupak izvrši, obično se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućila bezbolna procedura. Ponekad, posebno ako je povreda teža ili pacijent ima mnogo bola, može se primeniti i opšta anestezija.
  3. Repozicija: Repozicija nosa se izvodi pažljivo tako da se polomljeni delovi nosa pravilno vrate na svoje mesto. To uključuje manipulaciju polomljenim kostima i hrskavicama nosa kako bi se postigla normalna anatomija.
  4. Fiksacija: Nakon repozicije, nos se često fiksira kako bi se sprečilo ponovno pomjeranje ili dislokacija. To može uključivati postavljanje gaza, traka ili nosne tamine (mala plastika ili metalna cevčica) kako bi se održao nos u pravilnom položaju tokom procesa zarastanja.
  5. Oporavak: Nakon postupka, pacijent će biti praćen od strane medicinskog osoblja kako bi se osiguralo da nema komplikacija. Oporavak od repozicije nosa može uključivati bol i otok u prvih nekoliko dana, ali pacijent će dobiti smernice o postoperativnoj nezi i eventualnoj terapiji za ublažavanje simptoma.

Repozicija nosa obično ima dobar ishod, ali rezultati mogu zavisiti od ozbiljnosti povrede i brzine lečenja. Važno je da pacijent prati upute lekara i ne dodiruje nos tokom procesa zarastanja kako bi se sprečilo dalje oštećenje.

Doktori

Repozicija nosa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 45000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻