New Hospital Logo
deco

Radikalna nefrektomija (tumor bubrega)

Bubreg

Radikalna nefrektomija

je hirurški postupak kojim se uklanja bubreg zbog prisustva tumora na tom organu. Ovaj postupak se primenjuje za lečenje malignih (kancerogenih) tumora bubrega, kao što je karcinom bubrega. Radikalna nefrektomija obuhvata uklanjanje celog bubrega zajedno sa okolnim tkivima i limfnim čvorovima kako bi se sprečilo širenje tumora.

Evo kako obično izgleda postupak radikalne nefrektomije:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijent će se sastati sa hirurgom i anesteziologom kako bi se procenilo zdravstveno stanje i pripremilo za operaciju. Ova faza uključuje i određivanje tipa anestezije koji će se koristiti tokom postupka.
  2. Anestezija: Pacijent će biti uspavan pod opštom anestezijom, što znači da će biti bez svesti tokom celog postupka.
  3. Pristup: Hirurg će napraviti rez na odgovarajućem mestu na telu kako bi pristupio bubregu. Obično se pristupa bubregu kroz leđa, bočno ili trbušno područje.
  4. Uklanjanje bubrega: Hirurg će pažljivo izolovati bubreg i okolna tkiva i zatim ukloniti ceo bubreg. U nekim slučajevima, susedni limfni čvorovi takođe mogu biti uklonjeni kako bi se proverilo da li je tumor širenje.
  5. Provera i zatvaranje: Nakon uklanjanja bubrega, hirurg će pregledati okolna tkiva i zatvoriti operativno polje.
  6. Oporavak: Nakon postupka, pacijent će se probuditi iz anestezije i biti smešten u odgovarajući prostor za oporavak. Oporavak nakon radikalne nefrektomije može varirati u zavisnosti od složenosti postupka i individualnih faktora.

Radikalna nefrektomija se obično primenjuje kada je tumor bubrega zloćudan i kada postoji rizik od širenja bolesti. Odluka o primeni ove procedure obično se donosi na osnovu ozbiljnosti raka bubrega, lokalizacije tumora i drugih faktora. Pacijenti će sarađivati sa svojim medicinskim timom kako bi razumeli razloge za postupak, pripremili se i znali šta mogu očekivati tokom oporavka.

Doktori

Radikalna nefrektomija (tumor bubrega)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 430.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.