New Hospital Logo
deco

Radikalna mastektomija sa pozitivnom SN biopsijom i disekcijom aksile

Opšta hirurgija

Radikalna mastektomija sa pozitivnom sentinelnom (SN) biopsijom i disekcijom aksile

je hirurški postupak koji se primenjuje kod pacijentkinja sa rakom dojke kada je sentinelna biopsija pokazala prisustvo raka u sentinelnim limfnim čvorovima (SN) u pazušnoj regiji. Ovaj postupak podrazumeva potpuno uklanjanje jedne dojke (dojke) i dodatnu disekciju aksilarnih (pazušnih) limfnih čvorova kako bi se potpuno eliminisala tumorska bolest i sprečilo dalje širenje kroz limfni sistem.

Evo osnovnih koraka radikalne mastektomije sa pozitivnom SN biopsijom i disekcijom aksile:

  1. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje tokom procedure.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju (rez) na koži dojke. Dužina incizije će varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta, veličine dojke i planiranog obima mastektomije.
  3. Uklanjanje dojke: Nakon otvaranja dojke, hirurg će pažljivo ukloniti celu dojku, uključujući tkivo dojke, bradavicu i areolu (tamniji krug oko bradavice).
  4. Disekcija aksilarnih limfnih čvorova: Hirurg će pregledati i ukloniti aksilarne limfne čvorove iz pazušne regije. Ovi limfni čvorovi će se detaljno pregledati patohistološki kako bi se utvrdilo prisustvo raka i eventualna prisustva metastaza.
  5. Provera patohistološkim analizama: Uklonjeni tkivo dojke i aksilarnih limfnih čvorova će se analizirati patohistološki kako bi se utvrdila tačna dijagnoza, karakteristike raka i procenilo prisustvo metastaza.
  6. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo kontrolisati ranu kako bi se sprečilo krvarenje i infekcija, a zatim će zatvoriti inciziju šavovima.

Nakon radikalne mastektomije sa pozitivnom SN biopsijom i disekcijom aksile, pacijentkinja će zahtevati postoperativnu negu i oporavak. Ovo uključuje praćenje rane, nošenje posebnog zavoja ili kompresionog grudnjaka, i postepeno vraćanje normalnim aktivnostima.

Odluka o vrsti hirurškog tretmana za rak dojke će zavisiti od stadijuma raka, karakteristika tumora i individualnih faktora pacijentkinje. Važno je da se pacijentkinja konsultuje sa timom stručnjaka kako bi doneli najbolje odluke u vezi sa tretmanom raka dojke.

Doktori

Radikalna mastektomija sa pozitivnom SN biopsijom i disekcijom aksile

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 462.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻