New Hospital Logo
deco

Radikalna mastektomija sa disekcijom aksile

Opšta hirurgija

Radikalna mastektomija sa disekcijom aksile

je hirurški postupak koji podrazumeva potpuno uklanjanje jedne dojke (dojke) radi lečenja raka dojke, uz istovremenu disekciju aksilarnih (pazušnih) limfnih čvorova. Ovaj postupak se često primenjuje u slučajevima kada postoji rizik da se rak proširio na limfne čvorove u pazušnoj regiji.

Evo osnovnih koraka radikalne mastektomije sa disekcijom aksile:

  1. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje tokom procedure.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju (rez) na koži dojke. Dužina incizije će varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta, veličine dojke i planiranog obima mastektomije.
  3. Uklanjanje dojke: Nakon otvaranja dojke, hirurg će pažljivo ukloniti celu dojku, uključujući tkivo dojke, bradavicu i areolu (tamniji krug oko bradavice).
  4. Disekcija aksilarnih limfnih čvorova: Hirurg će pregledati i ukloniti aksilarne limfne čvorove iz pazušne regije. Ovi limfni čvorovi će se detaljno pregledati patohistološki kako bi se utvrdila prisutnost raka i eventualna prisustva metastaza.
  5. Provera patohistološkim analizama: Uklonjeni tkivo dojke i aksilarnih limfnih čvorova će se analizirati patohistološki kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i potvrda prisustva raka.
  6. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo kontrolisati ranu kako bi se sprečilo krvarenje i infekcija, a zatim će zatvoriti inciziju šavovima.

Nakon radikalne mastektomije sa disekcijom aksile, pacijenti će zahtevati postoperativnu negu i oporavak. Ovo uključuje praćenje rane, nošenje posebnog zavoja ili kompresionog grudnjaka, i postepeno vraćanje normalnim aktivnostima.

Odluka o vrsti hirurškog tretmana za rak dojke, uključujući mastektomiju i obim disekcije limfnih čvorova, će zavisiti od stadijuma raka, karakteristika tumora i individualnih faktora pacijenta. Važno je da se pacijenti konsultuju sa timom stručnjaka kako bi doneli najbolje odluke u vezi sa tretmanom raka dojke.

Doktori

Radikalna mastektomija sa disekcijom aksile

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 453.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻