New Hospital Logo
deco

Radikalna cistektomija (infiltrativni tumor mokraćne bešike)

Urologija

Radikalna cistektomija

je hirurški postupak koji se obavlja u slučajevima infiltrativnog tumora mokraćne bešike, što je oblik raka bešike koji je prodro duboko u zid bešike ili se proširio na okolna tkiva. Ovaj postupak podrazumeva potpuno uklanjanje mokraćne bešike kako bi se lečio rak i sprečilo dalje širenje bolesti. Radikalna cistektomija je ozbiljna hirurška procedura i obično se izvodi kada se rak bešike smatra visokorizičnim ili naprednim.

Evo kako obično izgleda postupak radikalne cistektomije:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijent će se sastati sa zdravstvenim timom radi procene i pripreme. To uključuje razgovor sa hirurgom i anesteziologom kako bi se odredila vrsta anestezije koja će se koristiti tokom procedure.
  2. Anestezija: Radikalna cistektomija se obično izvodi pod opštom anestezijom, što znači da će pacijent biti uspavan tokom celog postupka.
  3. Uklanjanje mokraćne bešike: Hirurg će napraviti rez u donjem delu trbuha kako bi pristupio bešici. Zatim će pažljivo ukloniti celu mokraćnu bešiku, zajedno sa okolnim limfnim čvorovima, i drugim potrebnim strukturama ako je rak prodro duboko u okolna tkiva.
  4. Stvaranje urinarnog izlaza: Nakon uklanjanja bešike, hirurg će obično stvoriti novi urinarni izlaz, kao što je ilealna konduita (koristeći deo tankog creva), neotkontinentna cistostoma (izlaz na površini trbuha) ili ortotopna neotkontinentna cistostoma (novi rezervoar za skladištenje urina).
  5. Oporavak: Nakon postupka, pacijent će se probuditi iz anestezije i biti smešten u odgovarajući prostor za oporavak. Oporavak nakon radikalne cistektomije može potrajati neko vreme, a pacijent će morati da se pridržava specifičnih smernica i promeni u načinu života kako bi se prilagodio gubitku bešike.

Radikalna cistektomija je složen hirurški postupak i često se koristi za lečenje infiltrativnog tumora mokraćne bešike. Pacijenti će sarađivati sa svojim medicinskim timom kako bi se pripremili za ovu proceduru i razgovarali o svim aspektima postupka, uključujući potencijalne rizike i koristi.

Doktori

Radikalna cistektomija (infiltrativni tumor mokraćne bešike)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda na upit
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻