New Hospital Logo
deco

Pulmološki pregled

Pluća

Pulmološki pregled

takođe poznat kao pregled pluća ili pregled respiratornog sistema, je medicinska procena koja se izvodi kako bi se procenila funkcija i zdravlje pluća i disajnih puteva. Pulmološki pregled može biti deo redovnog godišnjeg pregleda, ili se može zakazati kada pacijent ima simptome ili probleme sa disanjem. Ovaj pregled se obično izvodi od strane specijaliste za pluća, poznatog kao pulmologa.

Evo šta možete očekivati tokom pulmološkog pregleda:

  1. Anamneza: Lekar će postaviti pitanja o vašim simptomima, medicinskoj istoriji, pušačkom statusu, izloženosti štetnim supstancama (npr. prašini ili hemikalijama), prethodnim plućnim oboljenjima i porodičnoj istoriji respiratornih problema.
  2. Fizički pregled: Lekar će vršiti fizički pregled, uključujući auskultaciju (slušanje) pluća pomoću stetoskopa. Tokom auskultacije, lekar će slušati disanje i tražiti znakove problema, kao što su šištanje, krckanje ili promene u disanju.
  3. Spirometrija: Ovo je test plućne funkcije koji meri kapacitet pluća i sposobnost pluća da izbacuju vazduh. Pacijent će udisati duboko i brzo izdisati u spirometar, a rezultati će pomoći u proceni plućne funkcije.
  4. Rendgenski snimak pluća: Ponekad se može zahtevati rendgenski snimak pluća kako bi se vizualizirali pluća i dijagnostikovali problemi kao što su infekcije, tumori ili povrede.
  5. CT (kompjuterizovana tomografija) pluća: Ako je potrebno dodatno detaljno snimanje, može se obaviti CT pluća kako bi se bolje videli detalji pluća i disajnih puteva.
  6. Analize krvi i drugi testovi: U nekim slučajevima, analize krvi, kao što su analiza gasova u krvi ili testovi za alergije, mogu biti deo pulmološkog pregleda.
  7. Dijagnoza i plan lečenja: Nakon analize svih prikupljenih podataka, lekar će postaviti dijagnozu i predložiti plan lečenja, ako je potrebno. Ovo može uključivati lekove, promene u načinu života, fizikalnu terapiju ili druge terapijske pristupe.

Pulmološki pregled je važan za dijagnozu i lečenje različitih respiratornih problema, uključujući astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), pneumoniju, alergijski rinitis, plućne infekcije i druge plućne bolesti. Redovni pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju i upravljanju ovim stanjima kako bi se očuvalo zdravlje respiratornog sistema.

Doktori

Pulmološki pregled

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 6.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻