New Hospital Logo
deco

Pseudoartroza na nozi bez implantata

Ortopedija

Pseudoartroza na nozi

je stanje u kojem dolazi do neuspešnog zarastanja preloma kosti, što dovodi do trajnog prekida kosti i gubitka funkcionalnosti. Ovo stanje može biti posledica različitih faktora, uključujući lošu redukciju preloma, neprikladnu fiksaciju, nedostatak krvnog snabdevanja kosti ili infekciju. Da bi se ispravila pseudoartroza na nozi, obično se izvodi hirurška procedura koja uključuje:

  1. Reviziju prethodne operacije: Hirurg će pažljivo pregledati prethodnu operaciju, uključujući procenu fiksacije implantatima i položaj fragmenata kosti.
  2. Debridman: Ako postoji znak infekcije ili prisustvo oštećenog ili nekrotičnog tkiva, hirurg će izvršiti debridman, odnosno uklanjanje oštećenih delova tkiva.
  3. Realignacija kostiju: Fragmenti kostiju će biti postavljeni u pravilan položaj kako bi se omogućilo njihovo zarastanje. To može uključivati korišćenje implantata, poput ploča i vijaka, kako bi se obezbedila stabilnost.
  4. Poboljšano krvno snabdevanje: U slučajevima gde je smanjeno snabdevanje krvlju uzrok pseudoartroze, hirurg može izvršiti postupak za poboljšanje krvnog snabdevanja, kao što je vaskularizacija kosti.
  5. Korišćenje bioloških faktora: U nekim slučajevima, mogu se koristiti biološki faktori, kao što su autologne koštane transplantacije ili faktori rasta, kako bi se podstaklo zarastanje kosti.

Oporavak nakon hirurške intervencije za lečenje pseudoartroze može biti dug i zahtevati fizikalnu terapiju kako bi se obnovila funkcionalnost noge. Važno je slediti preporuke hirurga i fizioterapeuta kako bi se postigao što bolji ishod. Lečenje pseudoartroze na nozi je individualizovano i zavisi od specifičnih faktora svakog pacijenta.

Doktori

Pseudoartroza na nozi bez implantata

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 420.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻