New Hospital Logo
deco

Proktokolektomija sa ileoanalnom J-pouch anastomozom

Hirurgija debelog creva

Proktokolektomija sa ileoanalnom J-pouch anastomozom

je hirurški postupak koji se često koristi za lečenje ulcerativnog kolitisa i određenih oblika ozbiljnih upalnih bolesti creva. Ovaj postupak uključuje uklanjanje celog debelog creva (kolona) i rektuma, a zatim stvaranje J-poucha (ileoanalna rezervoar) koji se koristi za ponovno usmeravanje prolaza stolice.

Evo osnovnih koraka ovog hirurškog zahvata:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pažljivo pregledan i pripremljen za operaciju. To uključuje evaluaciju opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske analize i druge preoperativne testove kako bi se osigurala sigurnost tokom hirurškog zahvata.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila bezbolna i kontrolisana procedura.
  3. Pristup abdominalnoj šupljini: Hirurg će napraviti rez u abdominalnom zidu kako bi se obezbedio pristup debelom crevu i rektumu. Ovaj rez može biti horizontalan ili vertikalan, a zavisi od specifičnih okolnosti i preferencija hirurga.
  4. Resekcija kolona i rektuma: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti celo debelo crevo (kolon) i rektum. Ovaj deo operacije se naziva proktokolektomija.
  5. Ileoanalna J-pouch anastomoza: Nakon uklanjanja kolona i rektuma, hirurg će stvoriti J-pouch ili ileoanalni rezervoar iz dela ileuma (poslednjeg dela tankog creva). Ovo je poseban rezervoar u obliku slova „J“ koji će služiti kao novi rezervoar za skladištenje stolice.
  6. Ponovno povezivanje creva: Hirurg će pažljivo povezati J-pouch sa preostalim delom rektuma ili analnim kanalom radi omogućavanja normalnog prolaza stolice.
  7. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju na trbušnom zidu šavovima i primeniti odgovarajuće zavoje.

Nakon operacije, pacijent će se postepeno oporavljati uz pažljivu postoperativnu negu i praćenje. Ileoanalna J-pouch anastomoza omogućava pacijentima da zadrže kontrolu nad stolicom bez potrebe za trajnom kolostomijom ili ileostomijom. Ovaj hirurški postupak može zahtevati prilagođene promene u ishrani i načinu života tokom oporavka, ali može značajno poboljšati kvalitet života pacijenata sa upalnim bolestima creva.

Doktori

Proktokolektomija sa ileoanalnom J-pouch anastomozom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 960.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻