New Hospital Logo
deco

Primarna proteza kolena

Ortopedija

Primarna proteza kolena

je ortopedska implantacija koja se koristi za zamenu oštećenog zgloba kolena. Ovo je često potrebno kod pacijenata sa ozbiljnim oštećenjima zgloba kolena usled artroze, povreda, ili drugih medicinskih stanja. Primarna proteza kolena je osnovni tip proteze i koristi se u situacijama kada je oštećenje zgloba kolena do te mere da je potrebno potpuno zamijeniti zglob kako bi se obnovila funkcionalnost i smanjila bol.

Hirurška procedura za postavljanje primarne proteze kolena uključuje sledeće korake:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pripremljen za operaciju, što uključuje čišćenje i dezinfekciju kože na operacionom području.
  2. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom ili spinalnom anestezijom kako bi se obezbedila bezbolna operacija.
  3. Izbor proteze: Hirurg će odabrati odgovarajući tip proteze koji će najbolje odgovarati pacijentovim potrebama. To uključuje odabir veličine i modela proteze.
  4. Hirurški rez: Hirurg će napraviti rez na prednjem delu kolena kako bi pristupio zglobu.
  5. Priprema kostiju: Oštećeni delovi zgloba kolena će biti uklonjeni kako bi se pripremili kosti za prijem proteze.
  6. Ugradnja proteze: Proteza će biti pažljivo postavljena na pripremljene kosti. Ona može biti fiksirana uz pomoć specijalnih cementa ili implantirana bez cementa (ne cementirana proteza).
  7. Zatvaranje incizije: Nakon što je proteza postavljena i provjerena, hirurg će zatvoriti inciziju.
  8. Rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će proći kroz proces rehabilitacije kako bi se obnovila funkcionalnost kolena. To uključuje fizioterapiju i postoperativnu negu.

Primarne proteze kolena su dizajnirane da pomognu pacijentima da povrate funkcionalnost kolena i smanje bolove uzrokovane oštećenjem zgloba. Ova procedura je često uspešna u poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa ozbiljnim oštećenjima kolena. Važno je napomenuti da odluka o postavljanju primarne proteze kolena treba da bude pažljivo razmotrena u saradnji sa ortopedskim hirurgom, uzimajući u obzir specifične potrebe i okolnosti svakog pacijenta.

Doktori

Primarna proteza kolena

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 818.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻