New Hospital Logo
deco

Primarna hibridna proteza kuka

Ortopedija

Primarna hibridna proteza kuka

je hirurška procedura koja uključuje kombinaciju cementiranog (cementiranog) i bescementnog (ne-cementiranog) fiksiranja proteze kuka. Ova vrsta proteze koristi cement za fiksiranje dela proteze, dok se drugi deo proteze postavlja bez cementa. Ovaj pristup se često koristi kako bi se postigla veća stabilnost proteze i poboljšala dugoročna trajnost.

Evo ključnih aspekata primarne hibridne proteze kuka:

  1. Cementirani deo: Prvo, cement se koristi za fiksiranje dela proteze koji se postavlja u deo karlične kosti gde se nalazi acetabulum (karlična čašica). Ovaj cementirani deo omogućava brzu stabilnost i vezivanje proteze za kost.
  2. Bescementni deo: Drugi deo proteze, koji se sastoji od femoralne komponente (za bedrenu kost), postavlja se bez upotrebe cementa. Umesto toga, ova komponenta ima posebne površine koje omogućavaju kostima da rastu i integrišu se sa protezom tokom vremena.
  3. Izbor proteze: Hirurg će odabrati odgovarajući tip proteze kuka, uključujući i cementiranu i bescementnu komponentu, u skladu sa potrebama pacijenta.
  4. Hirurški rez: Hirurg će napraviti rez na prednjem delu kuka kako bi pristupio zglobu i pripremio kosti za ugradnju proteze.
  5. Fiksiranje komponenata: Prvo će biti postavljen cementirani deo proteze, a zatim se bezcementni deo postavlja u femoralnu kost.
  6. Rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će proći kroz proces rehabilitacije kako bi se postigla potpuna funkcionalnost zgloba kuka. Ovo uključuje fizioterapiju i postoperativnu negu.

Prednosti primarne hibridne proteze kuka uključuju kombinaciju stabilnosti cementiranog dela sa dugoročnom integacijom kostiju kod bescementnog dela. Ovo može obezbediti dugotrajnu stabilnost i smanjiti rizik od oštećenja cementa tokom vremena. Međutim, ova procedura može zahtevati veći kirurški rez i malo duže vreme oporavka u poređenju sa potpunim bescementnim protezama.

Odluka o postavljanju primarne hibridne proteze kuka treba da se donese u konsultaciji sa ortopedskim hirurgom, uzimajući u obzir specifične potrebe i karakteristike pacijenta.

Doktori

Primarna hibridna proteza kuka

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 720.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻