New Hospital Logo
deco

Primarna cementna proteza kuka

Ortopedija

Primarna cementna proteza kuka

je hirurška procedura koja uključuje postavljanje proteze kuka uz pomoć medicinskog cementa. Ova procedura se često koristi za zamenu oštećenog ili artritičnog zgloba kuka radi poboljšanja funkcionalnosti i smanjenja bola. Evo ključnih aspekata primarne cementne proteze kuka:

  1. Pristup i priprema: Hirurg će napraviti rez na prednjem delu kuka kako bi pristupio zglobu kuka. Zatim će pažljivo ukloniti oštećeni deo zgloba i pripremiti kost za postavljanje proteze.
  2. Izbor proteze: Hirurg će izabrati odgovarajuću protezu kuka u skladu sa anatomskim karakteristikama pacijenta. Proteza se sastoji od acetabularne komponente (za karličnu čašicu) i femoralne komponente (za bedrenu kost).
  3. Cementiranje proteze: Medicinski cement se koristi za fiksiranje obe komponente proteze za kost. Pre nego što se cement stvrdne, komponente se postavljaju u odgovarajuće pozicije.
  4. Provera funkcionalnosti: Hirurg će izvršiti proveru funkcionalnosti proteze kako bi osigurao pravilno poravnanje i pokretljivost.
  5. Zatvaranje incizije: Nakon postavljanja proteze, hirurg će zatvoriti rez i obaviti postoperativnu negu.
  6. Rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će proći kroz proces rehabilitacije koji uključuje fizioterapiju i postepeno vraćanje u punu funkcionalnost zgloba kuka.

Prednosti primarne cementne proteze kuka uključuju brzu stabilnost i brže vreme rehabilitacije u poređenju sa nekim drugim vrstama proteza. Međutim, ova vrsta proteze može imati ograničenje u dugoročnoj trajnosti, jer se cement može trošiti tokom vremena, što može zahtevati reviziju proteze u budućnosti.

Odluka o postavljanju primarne cementne proteze kuka treba da se donese u konsultaciji sa ortopedskim hirurgom, uzimajući u obzir specifične potrebe i karakteristike pacijenta.

Doktori

Primarna cementna proteza kuka

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 696.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻