New Hospital Logo
deco

Primarna bescementna proteza kuka

Ortopedija

Primarna bescementna proteza kuka

je ortopedska implantacija koja se koristi za zamenu oštećenog ili bolesnog zgloba kuka. Ovaj tip proteze se naziva „bescementna“ jer se ugradnja obavlja bez upotrebe cementa za fiksaciju. Umesto toga, proteza se postavlja tako da se kosti spoje sa površinom proteze radi stabilizacije.

Evo ključnih aspekata primarne bescementne proteze kuka:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent se pažljivo pregleda kako bi se utvrdilo da li je potrebna zamena zgloba kuka. Pacijent će biti informisan o proceduri i pravilno pripremljen za operaciju.
  2. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom ili spinalnom anestezijom kako bi se obezbedila bezbolna operacija.
  3. Izbor proteze: Hirurg će odabrati odgovarajući tip proteze kuka koji će najbolje odgovarati pacijentovoj anatomiji i potrebama.
  4. Hirurški rez: Hirurg će napraviti rez na prednjem delu kuka kako bi pristupio zglobu.
  5. Priprema kostiju: Oštećeni deo glave butne kosti i panje bedrene kosti će biti uklonjeni kako bi se pripremili za postavljanje proteze.
  6. Ugradnja proteze: Bescementna proteza kuka se postavlja tako da se kosti spoje sa specifično dizajniranim površinama proteze. Ovo omogućava kostima da rastu u protezu i time osigurava dugoročnu stabilnost.
  7. Rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će proći kroz proces rehabilitacije kako bi se obnovila funkcionalnost i snaga zgloba kuka. To uključuje fizioterapiju i postoperativnu negu.

Prednosti primarne bescementne proteze kuka uključuju manji rizik od cementne alergije, potrebe za ponovnim operacijama usled slabljenja cementa i veće dugoročne stabilnosti proteze. Međutim, ova procedura može zahtevati malo više vremena za rehabilitaciju i postizanje punog oporavka u poređenju sa cementiranim protezama.

Odluka o postavljanju primarne bescementne proteze kuka treba da se donese u konsultaciji sa ortopedskim hirurgom, uzimajući u obzir specifične potrebe i karakteristike pacijenta.

Doktori

Primarna bescementna proteza kuka

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 788.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻