New Hospital Logo
deco

Prelom karlice bez osteosintetskog materijala

Ortopedija

Prelom karlice

Operacija za lečenje preloma karlice je često potrebna, posebno kada je reč o ozbiljnim ili nestabilnim prelomima. Hirurška intervencija ima za cilj obnovu anatomije karlice, stabilnost i funkcionalnost. Evo osnovnih koraka u postupku operacije za lečenje preloma karlice:

  1. Priprema pacijenta: Pre početka operacije, pacijent se pažljivo priprema. Ovo uključuje evaluaciju opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, radiološke preglede za tačnu dijagnozu, laboratorijske testove i ocenu postojanja drugih povreda.
  2. Anestezija: Pacijentu se daje anestezija, obično opšta anestezija, kako bi se obezbedila bezbolnost tokom operacije.
  3. Pristup prelomu: Hirurg pravi inciziju (rez) na odgovarajućem mestu kako bi dobio pristup prelomu karlice.
  4. Redukcija preloma: Nakon pristupa, hirurg pažljivo vrši redukciju preloma, što znači postizanje pravilnog položaja prelomljenih kostiju. Ovo se obično radi uz upotrebu specijalnih instrumenata.
  5. Osteosinteza: U većini slučajeva se koristi osteosintetski materijal, poput ploča, vijaka i čavlića, kako bi se obezbedila stabilnost i podrška prelomljenim kostima. Ovi implantati se postavljaju tako da fiksiraju kosti u pravilnom položaju i omoguće zarastanje.
  6. Kontrola krvarenja: Tokom operacije se kontroliše i zaustavlja eventualno krvarenje iz povređenih krvnih sudova.
  7. Zatvaranje rane: Nakon što su kosti stabilizovane i krvarenje je zaustavljeno, hirurg pažljivo zatvara inciziju šavovima ili drugim tehnikama.
  8. Postoperativna rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će proći kroz fazu rehabilitacije kako bi se obnovila funkcionalnost. Ovo uključuje fizioterapiju, vežbe za jačanje mišića i postepeni povratak normalnim aktivnostima.

Hirurško lečenje preloma karlice je složen postupak koji zahteva pažljivu dijagnozu i stručno vođenje od strane ortopedskog hirurga ili traumatologa. Cilj operacije je obnova stabilnosti, smanjenje rizika od komplikacija i omogućavanje pacijentu da se vrati u što bolju funkcionalnost.

Doktori

Prelom karlice bez osteosintetskog materijala

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 480.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻