New Hospital Logo
deco

Prelom acetabuluma bez osteosintetskog materijala

Ortopedija

Prelom acetabuluma (zglobne čašice kuka)

Operacija za lečenje preloma acetabuluma je složena hirurška procedura koja se izvodi kako bi se obnovila anatomija zgloba kuka i obezbedila stabilnost. Ova procedura se obavlja u bolnici pod opštom anestezijom i zahteva pažljivo planiranje i tehničku preciznost. Evo osnovnih koraka u operaciji za lečenje preloma acetabuluma:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent se temeljno pregleda, uključujući radiološke snimke za tačnu dijagnozu i procenu ozbiljnosti preloma. Pacijent se takođe priprema za opštu anesteziju.
  2. Pristup prelomu: Hirurg pravi inciziju (rez) kako bi dobio pristup prelomu acetabuluma. Tačna lokacija reza zavisi od tipa preloma.
  3. Redukcija preloma: Nakon pristupa, hirurg pažljivo vrši redukciju preloma. To uključuje postizanje pravilnog položaja prelomljenih kostiju. Ovo se obično radi uz upotrebu specijalnih instrumenata i fluoroskopije (rendgenske kontrole tokom operacije).
  4. Osteosinteza: Hirurg koristi osteosintetske materijale, kao što su ploče, vijci, čavlići ili šipke, kako bi fiksirao prelomljene kosti u stabilnom položaju. Ovi implantati se postavljaju tako da obezbede adekvatnu podršku i stabilnost.
  5. Kontrola krvarenja: Tokom operacije, hirurg kontroliše eventualno krvarenje iz povređenih krvnih sudova.
  6. Zatvaranje rane: Nakon što su kosti stabilizovane i krvarenje je zaustavljeno, hirurg pažljivo zatvara inciziju šavovima.
  7. Postoperativna rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent prolazi kroz fazu rehabilitacije kako bi obnovio funkcionalnost. Ovo uključuje fizioterapiju, vežbe za jačanje mišića i postepeni povratak normalnim aktivnostima.

Operacija za lečenje preloma acetabuluma je zahtevna procedura koja zahteva posebno obučenog hirurga i specijalizovanu opremu. Cilj operacije je obnoviti stabilnost i funkcionalnost zgloba kuka, smanjiti rizik od komplikacija i omogućiti pacijentu da se vrati normalnom životu.

Doktori

Prelom acetabuluma bez osteosintetskog materijala

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 360.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻