New Hospital Logo
deco

Plastika inveterirane rupture Ahilove tetive

Ortopedija

Plastika inveterirane rupture Ahilove tetive

je ortopedska hirurška procedura koja se koristi za popravku oštećene ili prekinute Ahilove tetive. Ahilova tetiva je najjača tetiva u telu i povezuje mišić listića sa petnom kosti. Kada dođe do rupture (pucanja) ove tetive, pacijent može iskusiti bol, smanjenu sposobnost hodanja i ograničenu pokretljivost stopala.

Inveterirana ruptura Ahilove tetive se odnosi na situaciju kada je proteklo više vremena od povrede i tetiva nije spojena sama od sebe, već je izgubila sposobnost samopopravke. U takvim slučajevima, hirurška intervencija je često neophodna kako bi se ponovo spojila rupturirana tetiva i obnovila funkcionalnost.

Procedura plastike inveterirane rupture Ahilove tetive uključuje sledeće korake:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pripremljen za operaciju, uključujući administraciju anestezije.
  2. Pristup tetivi: Hirurg će napraviti rez u blizini rupture kako bi dobio pristup Ahilovoj tetivi.
  3. Uklanjanje oštećenog tkiva: Oštećeni deo tetive ili ožiljak će biti uklonjen kako bi se pripremila površina za spajanje.
  4. Reparacija tetive: Hirurg će koristiti različite tehnike kako bi ponovo spojio tetivu. Ovo može uključivati šivenje tetive ili upotrebu posebnih implantata ili konopaca za ojačanje tetive.
  5. Zatvaranje rane: Nakon što je tetiva uspešno spojena, hirurg će zatvoriti rez i sterilizovati operativno područje.

Nakon operacije, pacijent će proći kroz proces rehabilitacije koji uključuje fizikalnu terapiju kako bi se obnovila snaga i pokretljivost Ahilove tetive. Oporavak može trajati nekoliko meseci, a potrebno je strogo slediti uputstva hirurga i fizioterapeuta kako bi se postigao najbolji rezultat.

Važno je napomenuti da je uspeh operacije i oporavka značajno povezan sa pažljivim praćenjem i pridržavanjem medicinskih saveta i plana rehabilitacije.

Doktori

Plastika inveterirane rupture Ahilove tetive

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 300.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻