New Hospital Logo
deco

Plasiranje silikonskog urinarnog katetera

Uretra

Plasiranje silikonskog urinarnog katetera

je medicinski postupak koji se izvodi kako bi se uspostavila drenaža urina iz mokraćnog mehura. Ovaj postupak se često primenjuje kod pacijenata koji privremeno ili stalno ne mogu da uriniraju na prirodan način ili kod onih koji su prošli određene hirurške zahvate. Evo osnovnih koraka za plasiranje silikonskog urinarnog katetera:

  1. Priprema materijala: Medicinsko osoblje će pripremiti sve potrebne materijale, uključujući sterilan silikonski kateter odgovarajuće veličine, sterilne rukavice, sterilna sredstva za čišćenje, sterilni lubrikant, sterilne kese za odlaganje, itd.
  2. Priprema pacijenta: Pacijent će biti informisan o postupku i dozvoliti će pristup intimnom području. Važno je da se pacijent pripremi za postupak kako bi se osigurala minimalna nelagodnost.
  3. Rukavice i dezinfekcija: Medicinsko osoblje će obući sterilne rukavice i dezinfikovati ruke. Takođe će pažljivo očistiti genitalno područje pacijenta kako bi se smanjio rizik od infekcija.
  4. Uvođenje katetera: Silikonski kateter će se umetnuti u uretru pacijenta. Ovaj postupak zahteva pažnju i veštinu kako bi se izbegla trauma uretralnih tkiva.
  5. Prolazak katetera: Kateter će se pažljivo provući kroz uretru sve dok ne stigne do mokraćnog mehura. To će omogućiti urinu da slobodno teče iz mehura.
  6. Fiksiranje katetera: Kateter će biti pravilno fiksiran kako se ne bi pomerao. To se obično postiže pomoću trake ili flastera.
  7. Povezivanje na vreću za urin: Silikonski kateter će biti povezan na sterilnu vreću za urin kako bi se urin odvodio na bezbedan način.
  8. Provera prohodnosti: Medicinsko osoblje će proveriti da li je kateter ispravno postavljen i da li je urinacija moguća kroz njega.
  9. Završetak postupka: Postupak će biti završen pažljivim fiksiranjem katetera i proverom prohodnosti sistema. Pacijent će dobiti upute o tome kako se brinuti o kateteru i o eventualnim komplikacijama koje bi trebalo prijaviti medicinskom osoblju.

Plasiranje silikonskog urinarnog katetera se vrši sterilno kako bi se smanjio rizik od infekcija i obezbedila adekvatna drenaža urina kod pacijenata koji to zahtevaju. Ovaj postupak obavlja medicinsko osoblje obučeno za kateterizaciju.

Doktori

Plasiranje silikonskog urinarnog katetera

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻