New Hospital Logo
deco

Perkutana sklerozacija ciste

Radiologija

Perkutana sklerozacija ciste

je medicinski postupak koji se koristi za lečenje cista u različitim delovima tela, uključujući jetru, bubrege i druge organe. Ovaj postupak obično izvodi radiolog ili intervencionisti, a sastoji se od sledećih koraka:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj na stolu za pregled. Moguće je da će mu biti ponuđena sedacija ili lokalna anestezija, u zavisnosti od vrste ciste i mesta gde se nalazi.
  2. Vođenje slike: Radiolog ili intervencionisti će koristiti rendgensku, ultrazvučnu ili CT sliku da precizno locira cistu i pravilno usmeri iglu ili kateter do ciste.
  3. Injekcija sklerozirajućeg agensa: Kroz iglu ili kateter ubrizgava se sklerozirajući agens direktno u cistu. Sklerozirajući agens je supstanca koja uzrokuje ožiljavanje ili stvrdnjavanje zida ciste. Ovo će sprečiti dalji rast ciste i smanjiti njenu sposobnost zadržavanja tečnosti.
  4. Kontrola ispraznjenja: Nakon što je sklerozirajući agens ubrizgan u cistu, može se isprazniti višak tečnosti iz nje. Ovo pomaže u smanjenju pritiska u cisti i poboljšava efikasnost tretmana.
  5. Zatvaranje ciste: Nakon što je sklerozirajući agens ubrizgan i tečnost ispražnjena, cista će se postepeno smanjivati i zatvarati.

Perkutana sklerozacija ciste je minimalno invazivan postupak koji obično traje relativno kratko i ne zahteva operaciju sa skalpelom. Ovaj tretman često ima manje rizika i brži period oporavka u poređenju sa tradicionalnim hirurškim zahvatima. Međutim, uspešnost tretmana može varirati u zavisnosti od veličine i tipa ciste.

Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste saznali da li je perkutana sklerozacija ciste odgovarajući tretman za vaš specifičan medicinski problem i da biste razgovarali o svim rizicima i koristima ovog postupka.

Doktori

Perkutana sklerozacija ciste

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 60.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻