New Hospital Logo
deco

PEG

Gastroenterologija

Percutane endoskopske gastrostome (PEG)

je medicinska procedura koja se koristi za postavljanje sonde za ishranu direktno u želudac pacijenta. Ova procedura se izvodi kako bi se omogućila ishrana pacijentima koji su nesposobni da jedu ili piju oralno, često zbog bolesti, povreda ili drugih zdravstvenih stanja.

Tokom PEG procedure, koristi se endoskop, fleksibilan instrument opremljen kamerom, kako bi se napravio mali otvor (stoma) u abdominalnom zidu pacijenta, obično u gornjem delu abdomena. Kroz tu stoma se postavlja tanka cev sa balonom na kraju, koja se proteže do želuca. Balon se naduvava kako bi osigurao da cev ostane na mestu. Kroz ovu cev, pacijent može dobijati hranu, tečnost i lekove.

PEG procedure se obično izvode uz upotrebu lokalne anestezije kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka. Ova metoda je često odabrana jer je manje invazivna od otvorenih hirurških zahvata za postavljanje sonda za ishranu.

Percutane endoskopske gastrostome se često primenjuju kod pacijenata koji boluju od neuroloških bolesti, karcinoma, hroničnih oboljenja ili drugih stanja koja otežavaju ili onemogućavaju normalnu ishranu putem usta. Ova procedura omogućava dugoročnu podršku za ishranu pacijenata i poboljšava njihovu kvalitetu života.

Doktori

PEG

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 88.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻