New Hospital Logo
deco

Parotidektomia jednostrana

Opšta hirurgija

Parotidektomija

je hirurški postupak koji se izvodi radi uklanjanja jednog od parotidnih žlezda, koje su velike žlezde slinovnice smještene u blizini uha. Ovaj postupak može se izvoditi iz različitih razloga, uključujući tumore parotidnih žlezda, infekcije, ciste ili druge patološke promene. Evo osnovnih koraka parotidektomije:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pripremljen za hirurški zahvat, uključujući preoperativnu evaluaciju i obaveštenje o postupku. Anestezija će se primeniti kako bi se obezbedilo bezbolno i opušteno stanje tokom operacije. Anesteziolog će proceniti i izabrati odgovarajuću vrstu anestezije (opšta ili lokalna) na osnovu specifičnih potreba pacijenta.
  2. Pristup parotidnoj žlezdi: Hirurg će napraviti rez na koži iznad parotidne žlezde, obično duž donjeg dela uha i ka prednjem delu vrata. Ovaj rez omogućava pristup parotidnoj žlezdi i njenom uklanjanju. Tokom ovog koraka, hirurg će pažljivo identifikovati i štititi obližnje nervne strukture, kao što je facijalni živac, kako bi se očuvala funkcija lica.
  3. Uklanjanje parotidne žlezde: Nakon obezbeđivanja pristupa, hirurg će pažljivo ukloniti parotidnu žlezdu. Ovaj postupak može uključivati uklanjanje celog ili dela parotidne žlezde, u zavisnosti od prirode patološkog stanja.
  4. Zatvaranje rane: Nakon uklanjanja parotidne žlezde, hirurg će pažljivo zatvoriti ranu šavovima i primeniti prelazne zavoje. Ovi šavovi će pomoći u zarastanju rane i smanjenju vidljivih ožiljaka.
  5. Postoperativna nega i oporavak: Pacijent će biti premešten u postoperativnu sobu gde će se nadzirati dok se ne probudi iz anestezije. Tokom perioda oporavka, pacijent će zahtevati posebnu pažnju i postoperativnu negu. Fizioterapija i rehabilitacija mogu biti deo procesa oporavka kako bi se očuvala funkcija lica i smanjio rizik od komplikacija.

Važno je napomenuti da parotidektomija može biti složen hirurški postupak, posebno zbog prisustva facijalnog živca u blizini parotidne žlezde. Iz tog razloga, ovaj postupak treba obavljati iskusni hirurg sa specijalizacijom za hirurgiju glave i vrata. Odluka o parotidektomiji donosi se na osnovu kliničke evaluacije i dijagnostičkih testova.

Doktori

Parotidektomia jednostrana

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 360.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻