New Hospital Logo
deco

Parcijalno odstranjivanje krajnika Tonsilectomija

ORL

Parcijalno odstranjivanje krajnika

poznato i kao parcijalna tonsilektomija, je hirurški postupak koji uključuje delimično uklanjanje tonzila (krajnika) iz grla. Postupak uključuje uklanjanje samo dela tonzila, za razliku od potpune tonsilektomije gde se uklanjaju tonzile u potpunosti.

Evo nekoliko ključnih informacija o parcijalnoj tonsilektomiji:

  1. Indikacije: Parcijalna tonsilektomija obično se razmatra kada postoji potreba za smanjenjem veličine tonzila ili uklanjanjem oštećenog ili inficiranog tkiva tonzila, a istovremeno se želi zadržati neki deo tonzila radi očuvanja njihove funkcije u imunološkom sistemu.
  2. Postupak: Hirurg će pažljivo ukloniti deo tonzila koristeći specijalizovane instrumente. To uključuje uklanjanje dela tkiva tonzila, ali se ostavlja deo tonzila kako bi se očuvala njihova funkcija u borbi protiv infekcija.
  3. Opšta anestezija: Parcijalna tonsilektomija se obično izvodi pod opštom anestezijom, gde pacijent spava tokom postupka i ne oseća bol ili nelagodnost.
  4. Oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti smešten u prostoriju za oporavak. Mogući su simptomi poput bola u grlu, oticanja i nelagodnosti tokom prvih dana nakon operacije. Lekar će pružiti smernice o postoperativnoj nezi, uključujući upotrebu analgetika i praćenje oporavka.
  5. Komplikacije: Iako je parcijalna tonsilektomija manje invazivna od potpune tonsilektomije, još uvek može doći do određenih rizika i komplikacija, uključujući infekcije, krvarenje i bol tokom oporavka.

Važno je napomenuti da će konačna odluka o vrsti tonsilektomije (parcijalna ili potpuna) biti doneta u dogovoru s lekarom na osnovu specifične kliničke slike, medicinskih indikacija i potreba pacijenta. Pratite upute svog lekara i vodite računa o postoperativnoj nezi kako biste osigurali siguran oporavak.

 

Doktori

Parcijalno odstranjivanje krajnika Tonsilectomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 80000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻