New Hospital Logo
deco

Osteosinteza tibije bez implantata

Ortopedija

Osteosinteza tibije

je hirurški postupak koji se koristi za lečenje preloma tibije, koja je veća od dve kosti u donjem delu noge (potkolenica). Ovaj postupak ima za cilj ponovno uspostavljanje anatomskog položaja kostiju, njihovu stabilizaciju i promociju zarastanja preloma. Postupak osteosinteze tibije može se izvesti na različite načine, a izbor metode zavisi od tipa preloma, njegove lokacije i ozbiljnosti, kao i kliničkih okolnosti.

Evo osnovnih koraka koji se obično sprovode tokom osteosinteze tibije:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pripremljen za operaciju, uključujući pripremu za anesteziju i pregled tibije kako bi se tačno odredila priroda preloma.
  2. Anestezija: Tibija će biti anestezirana lokalnom anestezijom ili opštom anestezijom, u zavisnosti od potreba.
  3. Pristup prelomu: Hirurg će napraviti inciziju na koži iznad preloma kako bi omogućio pristup kostima.
  4. Redukcija preloma: Hirurg će pažljivo pomaknuti fragmente kostiju u njihovu prirodnu anatomsku poziciju. Ovo se može postići ručno ili uz pomoć specijalizovanih instrumenata.
  5. Fiksacija kostiju: Nakon što su fragmenti kostiju postavljeni u pravilan položaj, hirurg će ih fiksirati kako bi se osigurala stabilnost i promovisalo zarastanje. Ovo se obično postiže korišćenjem implantata kao što su ploče, vijci, čavli ili šine. Implantati se postavljaju duž kosti i osiguravaju ih na mestu.
  6. Zatvaranje rane: Nakon što su kosti fiksirane i postavljene, incizija na koži se zatvara šavovima ili kopčama.
  7. Oporavak i rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će biti upućen na postoperativni režim oporavka, uključujući fizioterapiju kako bi se obnovila funkcionalnost tibije.

Osteosinteza tibije je važna procedura koja omogućava pacijentima da se oporave od preloma tibije. Važno je slediti upute lekara tokom perioda oporavka kako bi se postigao najbolji ishod. Odluka o vrsti implantata i metodi osteosinteze zavisiće od specifičnog preloma i procene hirurga.

Doktori

Osteosinteza tibije bez implantata

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 320.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻