New Hospital Logo
deco

Osteosinteza čašice zuggurtungom

Ortopedija

Osteosinteza čašice Zugurtungom

(ili Zugurtungsosteosinteza) je hirurška procedura koja se koristi za fiksiranje preloma kostiju, obično femura (natkolenice), pomoću specifične tehnike koja se zove Zugurtung. Ova tehnika omogućava stabilnu fiksaciju kostiju bez potrebe za upotrebom standardnih implantata kao što su vijci, ploče ili čavlići.

Osteosinteza čašice Zugurtungom uključuje sledeće korake:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se pažljivo priprema za operaciju, uključujući pregled anamneze, fizički pregled i laboratorijske testove. Anesteziolog procenjuje i odabira vrstu anestezije.
  2. Incizija: Hirurg pravi odgovarajuću inciziju na koži kako bi imao pristup mestu preloma kosti.
  3. Zugurtung tehnika: Ključni deo ove tehnike je da se kosti pomeraju i fiksiraju bez upotrebe standardnih implantata. Umesto toga, koristi se poseban tehniku koja uključuje korišćenje vlakana tetiva i mišića koji su vezani za kost. Ova vlakna se pomeraju preko mesta preloma kosti i tako pridržavaju prelomljene delove kosti zajedno.
  4. Fiksacija kostiju: Nakon što su kosti ispravno postavljene, vlakna tetiva i mišića se koriste za fiksaciju kostiju u novom položaju. Ovo omogućava da se kosti prirodno zaraste zajedno.
  5. Zatvaranje rane: Nakon završetka operacije, incizija se pažljivo zatvara šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane.

Osteosinteza čašice Zugurtungom se obično koristi za prelome femura, posebno kod dece, jer omogućava stabilnu fiksaciju kostiju bez upotrebe metalnih implantata koji mogu ograničiti rast kostiju kod dece. Ova tehnika zahteva stručnost ortopedskog hirurga i preciznu tehniku.

Kao i kod svake hirurške procedure, postoperativna rehabilitacija je važna kako bi se postigao potpun oporavak. Pacijent će verovatno morati proći kroz fizioterapiju kako bi povratio punu funkcionalnost noge.

Doktori

Osteosinteza čašice zuggurtungom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻