New Hospital Logo
deco

Osteosintetski materijal 9

Ortopedija

Osteosintetski materijal

je medicinski materijal koji se koristi u ortopedskoj hirurgiji i traumatologiji za popravku fraktura i oštećenja kostiju. Ovi materijali se koriste kako bi se stabilizovale prelome kostiju i omogućila njihova optimalna regeneracija. Osteosintetski materijali dolaze u različitim oblicima i materijalima, a uključuju sledeće:

  1. Šrafovi i zavrtnji (implanti): To su metalni uređaji koji se koriste za povezivanje fragmenata kostiju ili za fiksiranje implantata, kao što su ploče i šipke. Šrafovi i zavrtnji mogu biti napravljeni od nerđajućeg čelika, titanijuma ili drugih materijala.
  2. Ploče: Osteosintetske ploče su metalne ploče koje se postavljaju duž kosti kako bi obezbedile stabilnost i podržale zarastanje. One se često koriste za fiksaciju preloma dugih kostiju.
  3. Šipke: Osteosintetske šipke su dugmi metalni štapići koji se postavljaju unutar koštanih šupljina (intramedularni šipke) ili pored kosti (ekstramedularni šipke). One se često koriste za stabilizaciju preloma dugih kostiju, kao što su nadlaktica i potkolenica.
  4. Eksterni fiksatori: To su spoljni uređaji koji se postavljaju izvan tela kako bi održavali stabilnost kosti tokom procesa zarastanja. Eksterni fiksatori se često koriste u slučajevima teških preloma ili komplikovanih povreda.
  5. Niti i konci: Specijalne niti i konci se koriste za šivenje tetiva, mišića ili ligamenata nakon hirurških intervencija.
  6. Interferentni nokti: Ovi uređaji se koriste za spajanje ligamenata na kostima. Oni se često koriste u hirurgiji ligamenata kolena.

Osteosintetski materijali su od suštinskog značaja u ortopedskoj hirurgiji kako bi se pacijentima omogućilo brzo i efikasno zarastanje kostiju nakon povreda ili operacija. Izbor odgovarajućeg osteosintetskog materijala zavisi od specifičnog slučaja, vrste povrede i preferencija hirurga. Ovi materijali su pažljivo dizajnirani i proizvedeni kako bi omogućili optimalan proces ozdravljenja kostiju.

Doktori

Osteosintetski materijal 9

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 210.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻