New Hospital Logo
deco

Osificirajući miozitis karlice i natkolenice

Ortopedija

Osificirajući miozitis karlice i natkolenice

, poznat i kao fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), je veoma retka i ozbiljna genetska bolest. Ova bolest uzrokuje neželjeni rast kostiju i vezivnog tkiva u mišićima, ligamentima i tetivama. Osifikacija (pretvaranje mekog tkiva u kost) je progresivna i neizlečiva.

Evo nekoliko ključnih karakteristika osificirajućeg miozitisa karlice i natkolenice (FOP):

  1. Postupno osificiranje: Osifikacija se dešava postepeno, i to na mestima gde se mišići ili tetive povrede. To može biti izazvano čak i manjim povredama ili upalama.
  2. Zakržljavanje pokreta: Osificacija postepeno ograničava pokrete, jer se normalni mišići i tkiva zamene kostima. Osobe s FOP-om mogu vremenom izgubiti sposobnost da se normalno kreću.
  3. Neravnomeran rast kostiju: Kosti koje nastaju kao rezultat osificiranja su često neprirodne i narušavaju normalnu anatomiju tela.
  4. Bol: Osifikacija često prati intenzivna bol i upala.
  5. Progresija: FOP je progresivna bolest, što znači da se stanje osoba s ovom bolešću pogoršava vremenom.

FOP je uzrokovan genetskim mutacijama u ACVR1 genu. Nažalost, nema poznatog leka za FOP, i tretmani su uglavnom usmereni na upravljanje simptomima i sprečavanje dodatnog osificiranja. Terapija može uključivati lekove za smanjenje upale i bolova. Hirurški tretmani se obično izbegavaju, osim u izuzetnim slučajevima, jer mogu izazvati dodatno osificiranje.

FOP je težak poremećaj i zahteva pažnju i negu od strane stručnjaka, kao što su reumatolozi i ortopedi. Osobe koje imaju FOP često trebaju podršku i pristup rehabilitacionoj terapiji kako bi očuvali pokretljivost koliko je to moguće.

Doktori

Osificirajući miozitis karlice i natkolenice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 480.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻