New Hospital Logo
deco

Operativno lečenje spinalnih metastatskih tumora

Neurohirurgija

Operativno lečenje spinalnih metastatskih tumora

se često primenjuje kako bi se ublažili simptomi, poput bola ili neuroloških deficita, i poboljšala funkcionalnost pacijenta. Ova procedura se obično razmatra kada postoji pritisak na kičmenu moždinu ili nerve, rizik od frakture kičmenih pršljenova ili potreba za stabilizacijom kičme.

Postupak operativnog lečenja metastatskih tumora na kičmi može uključivati:

  1. Dekompresija: Uklanjanje tumora koji vrši pritisak na kičmenu moždinu ili nerve kako bi se oslobodili nervni strukture. Ovo može pomoći u ublažavanju bola i poboljšanju neuroloških simptoma.
  2. Stabilizacija kičme: Postavljanje implanta (kao što su metalni šrafovi, pločice, šipke) radi stabilizacije kičme ako postoji rizik od frakture ili instabilnosti pršljenova. Ovo pomaže u očuvanju integriteta kičme i sprečavanju daljeg pomeranja pršljenova.
  3. Vertebroplastika ili kifo-/vertebroplastika: Ovo je procedura koja se koristi za ojačavanje kičmenih pršljenova koji su oslabljeni metastazama. Uključuje ubrizgavanje specijalnog materijala (obično cementa) direktno u pršljen kako bi se ojačao i umanjio bol.
  4. Resekcija tumora: Uklanjanje većih delova tumora koji su pristupačni hirurškom pristupu. Ovo se primenjuje ako je moguće potpuno ukloniti tumor bez oštećenja kičmene moždine ili vitalnih struktura.

Operativno lečenje metastatskih tumora na kičmi se izvodi s ciljem poboljšanja kvaliteta života pacijenta, smanjenja bola i poboljšanja neuroloških simptoma. Međutim, odluka o hirurškoj intervenciji zavisi od više faktora, uključujući opšte zdravstveno stanje pacijenta, vrstu tumora, lokaciju, obim metastaza i prognozu.

Važno je da se ova odluka donese nakon detaljnog razgovora između pacijenta i medicinskog tima, uključujući hirurga, onkologa i druge stručnjake, kako bi se osiguralo da se odabere najbolji terapijski pristup za svakog pojedinačnog pacijenta.

Doktori

Operativno lečenje spinalnih metastatskih tumora

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 700000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻