New Hospital Logo
deco

Operativna procedura na paraštitnjači ( kod tumora, adenoma…)

Opšta hirurgija

Operativna procedura na paratiroidnoj žlezdi

se često izvodi kada postoji potreba za uklanjanjem tumora, adenoma (benignog tumora) ili hiperaktivnih paratiroidnih žlezda. Ova procedura se naziva paratiroidnektomija. Evo osnovnih koraka i informacija o operativnoj proceduri na paratiroidnoj žlezdi:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut dijagnostičkim testovima kako bi se potvrdila dijagnoza i odredio tačan položaj paratiroidnih žlezda. Takođe će se proceniti nivo kalcijuma u krvi.
  2. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom anestezijom tokom procedure, što znači da će biti nesvestan i bezbolan tokom celog postupka.
  3. Pristup: Hirurg će napraviti rez u vratu ili blizu štitaste žlezde kako bi pristupio paratiroidnim žlezdama. Ovaj rez će biti napravljen na način koji minimizira ožiljke i omogućava hirurgu dobar pristup.
  4. Identifikacija paratiroidnih žlezda: Hirurg će identifikovati sve četiri paratiroidne žlezde kako bi odredio koje žlezde treba ukloniti. Ponekad je jedna žlezda uveliko hiperaktivna ili postoji benigni tumor (adenoma) koji je jasno vidljiv.
  5. Uklanjanje paratiroidnih žlezda: Hirurg će pažljivo ukloniti zahvaćene paratiroidne žlezde ili adenome. Ako je moguće, paratiroidne žlezde će biti očuvane kako bi se očuvala funkcija regulacije kalcijuma u organizmu. U nekim slučajevima, hirurg može presaditi očuvane žlezde na drugo mesto u telu.
  6. Pracenje nivoa kalcijuma: Nakon uklanjanja paratiroidnih žlezda, pacijent će biti pažljivo praćen kako bi se pravilno nadoknadio nivo kalcijuma u krvi. Pacijentima može biti propisana suplementacija kalcijuma i vitamina D kako bi se sprečila hipokalcemija (nizak nivo kalcijuma).
  7. Oporavak: Oporavak nakon operacije obično traje nekoliko nedelja. Pacijent će biti praćen od strane lekara tokom ovog perioda kako bi se pratili nivoi kalcijuma i pravilno upravljalo komplikacijama.

Paratiroidnektomija je efikasna procedura za lečenje hiperparatireoidizma, tumora ili adenoma paratiroidnih žlezda. Važno je da pacijent razgovara sa svojim lekarom kako bi razumeo plan lečenja i očekivanja tokom oporavka.

Doktori

Operativna procedura na paraštitnjači ( kod tumora, adenoma…)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 299.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻