New Hospital Logo
deco

Operacija ventralne kile (River, Stoppa) – srednja

Hirurgija trbušnog zida

Operacija ventralne kile

poznata i kao Rives-Stoppa tehnika, je hirurški postupak koji se koristi za reparaciju kile u prednjem abdominalnom zidu ili ventralnom trbušnom zidu. Ova tehnika je često primenjivana za reparaciju velikih ventralnih kila, uključujući incisionalne kile (kile koje se javljaju nakon prethodnih hirurških zahvata). Evo kako obično izgleda operacija ventralne kile prema Rives-Stoppa tehnici:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se pažljivo priprema za operaciju. To uključuje pregled i evaluaciju medicinskog stanja, upoznavanje sa procedurom i potpisivanje saglasnosti za operaciju.
  2. Anestezija: Na početku operacije, pacijentu se primenjuje opšta anestezija kako bi se omogućilo bezbolno izvođenje operacije. Pacijent će biti potpuno bez svesti tokom postupka.
  3. Pristup kili: Hirurg pravi rez u prednjem trbušnom zidu, obično duž srednje linije abdomena (midline). Ovaj rez omogućava hirurgu pristup hernijalnom prstenu i sadržaju kile.
  4. Redukcija kile: Sadržaj kile (obično trbušni organi koji su protrudirali kroz hernijalni prsten) pažljivo se vraća u trbušnu šupljinu. Ovo se naziva „redukcijom kile.“
  5. Reparacija trbušnog zida: Ključna karakteristika Rives-Stoppa tehnike je ojačavanje trbušnog zida uz pomoć mrežastog implantata (mesh). Mesh se postavlja preko hernijalnog prstena i širi se duž trbušnog zida kako bi se stvorila čvrsta potpora. Ovaj mesh sprečava ponovno izbočenje trbušnih organa kroz hernijalni defekt.
  6. Zatvaranje rane: Nakon završetka operacije, hirurg će pažljivo zatvoriti rez u trbušnom zidu šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja kože.
  7. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz opšte anestezije. Oporavak nakon operacije ventralne kile može zahtevati nekoliko dana, a pacijent će dobiti upute o nezi rane, fizičkim aktivnostima i ograničenjima tokom perioda oporavka.

Rives-Stoppa tehnika se često koristi za reparaciju ventralnih kila zbog svoje efikasnosti u sprečavanju ponovnog izbočenja kile. Važno je da pacijent sledi upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se osiguralo što bolje ishod i smanjili rizici od komplikacija.

Doktori

Operacija ventralne kile (River, Stoppa) – srednja

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 230.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻