New Hospital Logo
deco

Operacija vena

Vaskularna hirurgija

Operacija vena

obuhvata različite hirurške postupke koji se primenjuju kako bi se tretirale proširene vene, koje su često vidljive na nogama. Proširene vene su često praćene simptomima kao što su bol, otok, svrab, umor i grčevi u nogama. Hirurški tretmani proširenih vena su obično rezervisani za pacijente kod kojih su se simptomi proširenih vena pogoršali ili nisu reagovali na konzervativne metode lečenja.

Postoje različite vrste operacija za proširene vene, a izbor određenog postupka zavisiće od ozbiljnosti problema i procene lekara. Neke od uobičajenih operacija vena uključuju:

  1. Venska ablacija: Ova procedura uključuje upotrebu toplote ili lasera kako bi se zatvorile oštećene proširene vene. Postupci uključuju termalnu ablaciju, radiofrekventnu ablaciju (RFA) ili lasersku ablaciju. Ova tehnika se obično primenjuje za veće vene, kao što su safenske vene.
  2. Flebektomija: Flebektomija se odnosi na uklanjanje proširenih vena kroz male incizije na koži. Ova tehnika se obično koristi za manje vene na površini kože. Postupak se može izvoditi klasičnim putem (uklanjanjem vene) ili endovaskularno (kroz male incizije).
  3. Skleroterapija: Ovaj postupak podrazumeva injekciju posebnog rastvora (sklerozanta) u proširenu venu. Skleroterapija pomaže da se vena zatvori i postupno se razgradi. Ova tehnika se često koristi za manje proširene vene, uključujući površinske kapilare.
  4. Operacija proširenih vena stripingom: Ovaj postupak uključuje hirurško uklanjanje veće proširene vene, obično safenske vene. Hirurg uklanja oštećenu venu kroz incizije na koži.
  5. Endovaskularna ablacija: Ova tehnika koristi radiofrekventnu energiju ili laser za zatvaranje proširene vene. Postupak se izvodi putem kateterske metode i obično ne zahteva velike incizije.

Izbor odgovarajuće procedure za tretman proširenih vena će zavisiti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta, ozbiljnosti problema i procene lekara. Važno je konsultovati se sa stručnim vaskularnim hirurgom ili specijalistom za proširene vene kako bi se utvrdila najbolja opcija za tretman. Oporavak nakon operacije vena varira u zavisnosti od vrste postupka, ali obično uključuje nošenje kompresivnih čarapa, izbegavanje teških fizičkih aktivnosti i praćenje uputa lekara radi bržeg zaceljenja.

Doktori

Operacija vena

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻