New Hospital Logo
deco

Operacija trećeg krajnika

ORL

Operacija trećeg krajnika

poznata i kao adenotomija ili adenoidna ekscizija, je hirurški postupak uklanjanja trećeg krajnika (adenoida). Treći krajnik se nalazi u zadnjem delu nosne šupljine i može postati povećan ili upaljen, posebno kod dece. Ovo povećanje ili upala trećeg krajnika može izazvati probleme sa disanjem, spavanjem, infekcijama i drugim zdravstvenim problemima.

Evo kako izgleda postupak uklanjanja trećeg krajnika:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se obično podvrgava opštoj anesteziji ili lokalnoj anesteziji sa sedacijom kako bi bio bezbolan i opušten tokom operacije. Deca obično primaju opštu anesteziju.
  2. Pristup trećem krajniku: Hirurg pristupa trećem krajniku kroz usta pacijenta, slično kao kod pregleda grla.
  3. Uklanjanje trećeg krajnika: Hirurg koristi instrumente kao što su adenotom ili elektrokauter da ukloni treći krajnik iz nosne šupljine. Krajnik se obično uklanja u celini.
  4. Zbrinjavanje rana: Nakon uklanjanja trećeg krajnika, rana se obično ne šava. Umesto toga, rana će zaceliti tokom vremena.
  5. Oporavak: Pacijent se prebacuje u postoperativnu sobu gde će se probuditi iz anestezije. Postoperativna nega može uključivati upotrebu analgetika za kontrolu boli i posebnih uputstava o ishrani i aktivnostima tokom oporavka.

Oporavak nakon uklanjanja trećeg krajnika obično traje nekoliko dana. Deca i odrasli se obično mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima nakon nekoliko dana ili nedelja, u zavisnosti od individualnog oporavka. Važno je slediti upute lekara o postoperativnoj nezi kako bi se izbegle moguće komplikacije.

Uklanjanje trećeg krajnika je čest postupak kod dece i odraslih kada postoje problemi sa disanjem, infekcijama ili drugim simptomima povezanim sa uvećanim trećim krajnikom.

Doktori

Operacija trećeg krajnika

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 55000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻