New Hospital Logo
deco

Operacija trećeg krajnika sa paracentezom

ORL

Operacija trećeg krajnika

takođe poznata kao treća krajnik operacija ili treća krajnik ekscizija (treća krajnik je zapravo nazofaringealni krajnik ili adenoid), može se izvoditi iz različitih medicinskih razloga. Paracenteza, s druge strane, je medicinski postupak u kojem se pravi mala rupa u bubnjiću kako bi se omogućilo oticanje tečnosti iz srednjeg uha.

Operacija trećeg krajnika (adenotomija) i paracenteza (paracentezija) su dva različita hirurška postupka, ali se ponekad mogu izvoditi istovremeno kod pacijenata koji imaju probleme s trećim krajnikom i infekcijama uha. Na primer, ako pacijent ima ponavljajuće infekcije uha i problem s trećim krajnikom, hirurg može odlučiti da obavi oba postupka tokom iste operacije pod opštom anestezijom.

Evo kako obično izgleda ovakva procedura:

  1. Priprema: Pre operacije, pacijent će biti pripremljen za opštu anesteziju, što znači da će biti potpuno uspavan i neće osećati bol tokom postupka.
  2. Treća krajnik operacija (adenotomija): Hirurg će ukloniti treći krajnik (adenoid) iz nazofarinksa. Ovo se obično radi kako bi se poboljšao protok vazduha kroz nos i smanjile infekcije ili druge probleme povezane s trećim krajnikom.
  3. Paracenteza: Nakon uklanjanja trećeg krajnika, hirurg će izvesti paracentezu ako je potrebno. To uključuje pravljenje male rupe u bubnjiću kako bi se omogućilo oticanje tečnosti iz srednjeg uha. Ovo se često radi kod pacijenata koji imaju ponavljajuće infekcije uha ili tečnost u srednjem uhu.
  4. Oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti smešten u prostoriju za oporavak. Lekar će pružiti upute o postoperativnoj nezi, uključujući korišćenje antibiotika, analgetika i praćenje cevčica ili drenaže postavljenih tokom paracenteze.

Važno je napomenuti da će konkretni detalji operacije zavisiti od pacijentovog stanja i potreba, a odluka o tome da li je potrebno izvršiti oba postupka će se doneti na osnovu medicinskih indikacija. Oba postupka su usmerena na poboljšanje zdravlja pacijenta i sprečavanje ponavljajućih infekcija i problema.

Doktori

Operacija trećeg krajnika sa paracentezom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 68.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻