New Hospital Logo
deco

Operacija ravnog stopala

Ortopedija

Operacija ravnog stopala

poznata i kao kirurško lečenje pes planusa, obuhvata niz hirurških procedura koje se koriste za ispravljanje deformiteta stopala i poboljšanje njegove funkcionalnosti. Ravno stopalo je stanje u kojem se uzdužni svod stopala smanjuje, što može uzrokovati bol i otežano kretanje. Hirurška intervencija je opcija koja se razmatra kada konzervativne metode, poput nošenja ortopedskih uložaka ili fizikalne terapije, nisu uspele da obezbede potrebno olakšanje.

Postupak operacije ravnog stopala može varirati u zavisnosti od težine deformiteta i specifičnih potreba pacijenta, ali obično uključuje sledeće korake:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se priprema za operaciju, uključujući pregled anamneze, fizički pregled i laboratorijske testove. Anesteziolog procenjuje i odabira vrstu anestezije.
  2. Incizija: Hirurg pravi inciziju na odgovarajućem delu stopala kako bi imao pristup deformitetu.
  3. Korekcija kostiju: Hirurg vrši korekciju kostiju i ligamenata kako bi povratio normalan svod stopala. Ovo može uključivati uklanjanje delova kostiju, fiksiranje kostiju pomoću vijaka ili ploča, ili druge tehnike koje zavise od specifičnog slučaja.
  4. Tendonska operacija: Po potrebi, tendoni se mogu produžiti, skratiti ili presaditi kako bi se postigla pravilna ravnoteža mišića u stopalu.
  5. Zatvaranje rane: Nakon završetka operacije, incizija se pažljivo zatvara šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane.
  6. Rehabilitacija: Nakon operacije, pacijent će proći kroz proces rehabilitacije, uključujući fizioterapiju i nošenje odgovarajuće ortopedske obuće ili uložaka. Oporavak može potrajati nekoliko meseci, tokom kojih će se postupno povratiti funkcionalnost stopala.

Važno je napomenuti da hirurško lečenje ravnog stopala nosi određene rizike i zahteva pažljivu procenu i planiranje od strane ortopedske hirurgije. Pacijenti trebaju pažljivo razgovarati sa svojim hirurgom kako bi razumeli sve aspekte operacije i očekivane rezultate.

Doktori

Operacija ravnog stopala

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 360.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻