New Hospital Logo
deco

Operacija preponske kile ( TAPP) sa intraabdominalnom adheziolizom

Opšta hirurgija

Operacija preponske kile sa intraabdominalnom adheziolizom

obično se izvodi koristeći tehniku nazvanu Transabdominal Preperitoneal (TAPP) hernioplastika. Ova procedura se koristi za reparaciju preponske kile, ali takođe uključuje adheziolizu, što znači razdvajanje spajalica ili adhezija unutar abdominalne šupljine. Evo kako izgleda ovakva operacija:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se pažljivo priprema za operaciju. To uključuje pregled i evaluaciju medicinskog stanja, upoznavanje sa procedurom i potpisivanje saglasnosti za operaciju. Takođe, pacijent će biti obavešten o tome kako se pripremiti za operaciju, uključujući upute o ishrani i unosu tečnosti pre operacije.
  2. Anestezija: Na početku operacije, pacijentu se primenjuje opšta anestezija kako bi se omogućilo bezbolno izvođenje operacije. Pacijent će biti potpuno bez svesti tokom postupka.
  3. Pristup abdominalnoj šupljini: Hirurg pravi mali rez u donjem delu trbuha kako bi pristupio abdominalnoj šupljini. Nakon toga, pažljivo će otvoriti peritoneum, tanku membranu koja pokriva unutarnje organe.
  4. Adhezioliza: Tokom ovog koraka, hirurg će pažljivo razdvajati bilo kakve adhezije (spajalice) koje su se formirale unutar abdominalne šupljine. Adhezije su abnormalni spojevi tkiva koji mogu nastati nakon prethodnih operacija, upala ili drugih abdominalnih problema.
  5. Reparacija kile (TAPP hernioplastika): Nakon što su adhezije razdvojene, hirurg će pristupiti preponskoj kili. U slučaju TAPP hernioplastike, koristiće se mrežasti implantat (mesh) kako bi se ojačala trbušna stena i spriječila ponovna pojava kile. Mesh se postavlja preko hernijalnog prstena kako bi se spriječilo izbočenje trbušnih organa kroz taj defekt.
  6. Zatvaranje rane: Nakon završetka operacije, hirurg će pažljivo zatvoriti rez u trbušnom zidu šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja kože.
  7. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz opšte anestezije. Oporavak nakon ove operacije može trajati nekoliko dana, a pacijent će dobiti upute o nezi rane, fizičkim aktivnostima i ograničenjima tokom perioda oporavka.

Operacija preponske kile sa intraabdominalnom adheziolizom je složenija procedura koja zahteva veštine i iskustvo hirurga. Važno je da se pacijent konsultuje sa specijalistom koji će preporučiti odgovarajuću tehniku i razgovarati o prednostima i rizicima ovakve operacije.

Doktori

Operacija preponske kile ( TAPP) sa intraabdominalnom adheziolizom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 360.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻