New Hospital Logo
deco

Operacija polipa u nosu kod odraslih

ORL

Operacija polipa u nosu

se obavlja kako bi se uklonili polipi (nezdravo tkivo) koji rastu u nosu ili sinuskama. Ovi polipi mogu uzrokovati niz problema, uključujući otežano disanje, začepljen nos, glavobolje i druge simptome. Operacija se često izvodi kako bi se olakšali simptomi i poboljšala funkcija nosa i sinusa.

Evo nekoliko ključnih informacija o operaciji polipa u nosu:

  1. Indikacije: Operacija polipa u nosu se razmatra kada se polipi u nosu ne mogu adekvatno kontrolisati ili tretirati konzervativnim metodama, kao što su lekovi ili steroidni sprejevi za nos. Polipi se obično uklanjaju kada ometaju normalno disanje, uzrokuju uporne infekcije sinusa ili stvaraju druge ozbiljne simptome.
  2. Vrste operacija: Postoje različite tehnike za uklanjanje polipa u nosu. Najčešće se koristi endoskopska sinusna hirurgija, koja se izvodi pomoću endoskopskih instrumenata kroz nosne prolaze. Ovo omogućava hirurgu da precizno vidi i ukloni polipe bez potrebe za rezovima na licu ili nosu.
  3. Anestezija: Operacija polipa u nosu se obično izvodi pod opštom anestezijom ili lokalnom anestezijom, u zavisnosti od opsega operacije i preferencija pacijenta.
  4. Postupak: Hirurg će koristiti endoskop i specijalizovane instrumente kako bi pažljivo uklonio polipe iz nosnih prolaza ili sinusa. Uklanjanje polipa može uključivati sečenje ili lasersko uklanjanje, a cilj je osigurati da se što više nevznemirava okolno zdravo tkivo.
  5. Oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti smešten u prostoriju za oporavak. Oporavak obično traje nekoliko dana do nekoliko nedelja, zavisno o obimu operacije. Pacijent će možda osećati blagi bol u nosu i može se preporučiti korišćenje steroidnih sprejeva za nos kako bi se sprečio ponovni rast polipa.
  6. Kontrole: Pacijent će se redovno kontrolisati kod lekara tokom perioda oporavka kako bi se osiguralo da nema komplikacija i da se pravilno postupa s nosnom higijenom.

Važno je napomenuti da će detalji operacije i postoperativne nege zavisiti od specifičnog slučaja i pacijentovih potreba. Pre operacije, pacijent će imati konsultaciju s hirurgom koji će pružiti sve potrebne informacije i smernice. Odluka o operaciji polipa u nosu treba da se donese u konsultaciji s lekarom kako bi se utvrdilo da li je to najbolja opcija za pacijenta.

Doktori

Operacija polipa u nosu kod odraslih

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 200.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻