New Hospital Logo
deco

Operacija podjezične resice

ORL

Operacija podjezične resice

poznata i kao frenulectomija ili frenulotomija, je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se skratila ili uklonila podjezična resica, koja je tanka traka tkiva koja povezuje donju stranu jezika sa donjim delom usne. Ovaj postupak se često izvodi kod beba, dece ili odraslih kada postoji problema sa pokretljivošću jezika ili govornim problemima uzrokovanima previše kratkom podjezičnom resicom.

Evo kako obično izgleda postupak operacije podjezične resice:

  1. Evaluacija: Pre nego što se izvrši operacija, pacijent će biti pregledan od strane lekara, obično stomatologa ili hirurga, kako bi se utvrdila potreba za hirurškim zahvatom. Evaluacija će obuhvatiti pregled podjezične resice i procenu kako bi se utvrdilo da li je previše kratka i uzrokuje probleme.
  2. Anestezija: Operacija podjezične resice se obično izvodi uz primenu lokalne anestezije kako bi se omogućila bezbolna procedura. U slučaju male dece, lokalna anestezija može biti primenjena na područje resice ili se može koristiti sedacija kako bi se dete smirilo tokom postupka.
  3. Frenulectomija ili frenulotomija: Hirurg će pažljivo seći ili odstraniti deo ili celokupnu podjezičnu resicu, omogućavajući jeziku veću pokretljivost i smanjujući ograničenje koje jeziku onemogućava normalno kretanje. Postupak se obično izvodi brzo i bezbolno.
  4. Oporavak: Oporavak nakon operacije podjezične resice je obično brz i bez komplikacija. Pacijent može osećati blagu nelagodnost u danima nakon operacije, ali većina simptoma prolazi relativno brzo. Važno je slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, uključujući održavanje oralne higijene i izbegavanje određenih vrsta hrane i pića tokom nekoliko dana.

Operacija podjezične resice može poboljšati sposobnost govora i smanjiti probleme sa sisanjem ili jedenjem kod beba i male dece. Odrasli koji imaju problema sa podjezičnom resicom, kao što su probleme sa govorom ili nelagodnost tokom oralnog seksa, takođe mogu koristiti ovu operaciju kao rešenje. Važno je da se konsultujete s lekarom ili stomatologom kako biste procenili potrebu za ovom operacijom i dobili odgovarajuće informacije o njenim rizicima i koristima.

Doktori

Operacija podjezične resice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 10000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻