New Hospital Logo
deco

Operacija pilonidalnog sinusa (Bascom cleft II, SiLac)

Opšta hirurgija

Operacija pilonidalnog sinusa

je hirurški postupak koji se koristi za lečenje pilonidalnog sinusa, koji je često nazivan „ježevom krznom“ zbog karakterističnog izgleda. Pilonidalni sinus je infektivna bolest koja se obično javlja u sakrococcigealnom regionu, blizu trtične kosti. Operacija pilonidalnog sinusa je često neophodna kada se javi infekcija ili ponavljajuće simptome.

Postoje različite tehnike za operaciju pilonidalnog sinusa, a jedna od njih je „Bascom cleft II“ ili SiLac metoda. Evo osnovnih koraka ovog hirurškog postupka:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pripremljen za operaciju, što uključuje dezinfekciju operativnog područja i davanje anestezije kako bi se obezbedila bezbolna procedura. Anestezija može biti lokalna ili opšta, a to zavisi od specifičnog slučaja i preferencija hirurga.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju iznad pilonidalnog sinusa kako bi se obezbedio pristup zaraženom ili ožiljnom tkivu.
  3. Uklanjanje ciste i fistule: Hirurg će pažljivo ukloniti pilonidalni sinus, uključujući cistu i fistulu, kao i bilo kakvo zaraženo ili ožiljno tkivo oko sinusnog traga.
  4. Drenaža i čišćenje: Nakon uklanjanja zaraženog tkiva, hirurg će obaviti drenažu i čišćenje operativnog područja kako bi se osiguralo da nema ostataka infekcije.
  5. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju šavovima ili primeniti druge tehnike za zatvaranje rane.
  6. Oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti praćen u postoperativnom periodu. Oporavak obično traje nekoliko nedelja, a pacijenti će možda morati da izbegavaju naprezanje, sedenje na dugim periodima i druge aktivnosti koje mogu iritirati operisano područje.

Važno je napomenuti da je briga o higijeni nakon operacije ključna kako bi se sprečilo ponovno javljanje pilonidalnog sinusa. Pacijentima se često preporučuje redovno pranje i održavanje

Doktori

Operacija pilonidalnog sinusa (Bascom cleft II, SiLac)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 165.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻