New Hospital Logo
deco

Operacija metakarpalne kosti šake

Ortopedija

Operacija metakarpalne kosti šake

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se lečile povrede ili patologije metakarpalnih kostiju, koje se nalaze između ručnog zgloba i falange prstiju. Metakarpalne kosti igraju ključnu ulogu u funkcionisanju ruke i šake. Ovaj postupak se može primeniti za različite uslove, uključujući prelome, dislokacije, artritis, tumore kostiju ili druge hirurške potrebe.

Evo osnovnih koraka u operaciji metakarpalne kosti šake:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen na operacioni sto, a anestezija će biti primenjena kako bi se obezbedila bezbolna operacija. Vrsta anestezije (opšta ili regionalna) zavisi od specifičnog slučaja.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na šaci iznad povređene metakarpalne kosti kako bi dobio pristup oštećenom području.
  3. Pristup kosti: Nakon otvaranja incizije, hirurg će pažljivo izložiti metakarpalnu kost i pristupiti povređenom delu.
  4. Rekonstrukcija ili popravka kosti: U zavisnosti od prirode povrede ili problema, hirurg može izvesti različite postupke. To može uključivati popravku preloma ili dislokacije kosti, uklanjanje tumora, zamenu oštećenog dela kosti implantatom ili presadkom kosti, ili druge hirurške korake.
  5. Fiksacija: Kada je kost rekonstruisana ili popravljena, hirurg će koristiti fiksatore poput šrafova, ploča ili žica kako bi obezbedio stabilnost kosti dok se zaceljuje.
  6. Provera i zatvaranje incizije: Hirurg će pažljivo proveriti postavku kosti i stabilnost. Nakon što je operacija završena, incizija će biti pažljivo zatvorena šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane, a sterilni zavoji će biti postavljeni kako bi se sprečila infekcija i omogućio početak procesa zaceljenja.

Oporavak nakon operacije metakarpalne kosti šake uključuje period imobilizacije i fizikalne terapije kako bi se obnovila snaga, pokretljivost i funkcionalnost šake. Važno je da pacijenti sarađuju sa svojim lekarima i fizioterapeutima kako bi postigli najbolje rezultate tokom oporavka.

Doktori

Operacija metakarpalne kosti šake

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 108.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻