New Hospital Logo
deco

Operacija krajnika (Tonzilektomija)

ORL

Tonzilektomija

je hirurški postupak koji uključuje uklanjanje krajnika (tonzila). Ovaj postupak se obično izvodi kada su krajnici često upaljeni ili kada postoji ozbiljna infekcija krajnika koja ne reaguje na lečenje antibioticima ili druge terapije. Tonzilektomija se takođe može izvoditi radi ublažavanja problema sa disanjem ili drugih zdravstvenih problema koji su povezani sa krajnicima.

Evo kako izgleda postupak tonzilektomije:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se obično podvrgava opštoj anesteziji kako bi bio bezbolan tokom celog postupka. Ovo znači da će biti bez svesti tokom operacije.
  2. Pristup krajnicima: Hirurg pristupa krajnicima kroz usta pacijenta. Krajnici se nalaze sa obe strane grla, tako da će hirurg pažljivo koristiti skalpel, elektrokauter, laser ili druge hirurške instrumente kako bi ih odstranio.
  3. Uklanjanje krajnika: Hirurg će odstraniti krajnike iz njihovih ležišta u tkivu grla. Postoji nekoliko različitih tehnika koje se mogu koristiti za ovu svrhu.
  4. Zbrinjavanje rana: Nakon što su krajnici uklonjeni, hirurg će zatvoriti rane šavovima ili koristiti druge metode za zaustavljanje krvarenja.
  5. Oporavak: Nakon tonzilektomije, pacijent će se probuditi iz anestezije i biće smešten u odgovarajuću postoperativnu sobu. Postoperativna nega može uključivati upotrebu analgetika za kontrolu boli, kao i posebnu dijetu koja je mekša i hladnija kako bi se ublažila iritacija grla.

Oporavak nakon tonzilektomije obično traje nekoliko dana, tokom kojih pacijent treba da se pridržava uputstava svog lekara o postoperativnoj nezi, ishrani i aktivnostima. Važno je izbegavati određene vrste hrane i pića tokom perioda oporavka kako bi se sprečilo iritiranje grla i potencijalna infekcija.

Tonzilektomija je obično bezbedna procedura, ali kao i kod svake hirurške intervencije, mogu postojati rizici i komplikacije. Važno je pažljivo slediti upute lekara kako bi se smanjila mogućnost komplikacija tokom oporavka.

Doktori

Operacija krajnika (Tonzilektomija)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 80000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻