New Hospital Logo
deco

Operacija krajnika – Tonzilektomija ( dr Džilvidžieva)

Operacije krajnika

Operacija krajnika

poznata i kao tonsilektomija, je hirurški postupak koji uključuje uklanjanje tonzila (krajnika) iz grla. Tonsilektomija se često izvodi kada postoje ozbiljni problemi s krajnicima koji ne reaguju na konzervativne metode lečenja ili kada su infekcije krajnika česte i uzrokuju značajne zdravstvene probleme.

Evo nekoliko ključnih informacija o operaciji krajnika:

 1. Indikacije: Tonsilektomija se može preporučiti u sledećim situacijama:
  • Ponavljajuće infekcije krajnika koje uzrokuju bolno grlo, visoku temperaturu i druge simptome.
  • Kronična upala krajnika koja uzrokuje probleme s disanjem, gutanjem ili spavanjem.
  • Prisustvo krajnika s velikim kamenima (tonsiloliti) koji mogu uzrokovati neprijatan zadah.
  • Recidivni ili ozbiljni slučajevi streptokokne infekcije grla.
 2. Opšta anestezija: Tonsilektomija se obično izvodi pod opštom anestezijom. To znači da ćete biti potpuno uspavani tokom postupka i nećete osećati bol ili nelagodnost.
 3. Sam postupak: Hirurg će pažljivo ukloniti tonzile iz grla koristeći specijalizovane instrumente. Ova procedura obično traje nekoliko minuta.
 4. Oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti smešten u prostoriju za oporavak. Mogući su simptomi poput bola u grlu, oticanja i nelagodnosti tokom prvih dana nakon operacije. Lekar će pružiti smernice o postoperativnoj nezi, uključujući upotrebu analgetika, praćenje ishrane i zabranu određenih aktivnosti kako bi se ublažili simptomi i sprečile komplikacije.
 5. Komplikacije: Iako je tonsilektomija relativno siguran postupak, kao i svaka operacija, može doći do određenih rizika i komplikacija, uključujući infekcije, krvarenje i probleme s disanjem. Važno je strogo pratiti lekarske smernice tokom oporavka kako biste minimizirali ove rizike.

Tonsilektomija se često izvodi kao efikasan tretman za probleme s krajnicima, ali odluku o operaciji treba doneti u konsultaciji s lekarom koji će uzeti u obzir specifične simptome i potrebe pacijenta.

Doktori

Operacija krajnika – Tonzilektomija ( dr Džilvidžieva)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 90000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻