New Hospital Logo
deco

Operacija karotida

Vaskularna hirurgija

Operacija karotida

je medicinski postupak koji se koristi za uklanjanje plaka i otvrdnuća iz karotidnih arterija koje se nalaze u vratu. Karotidne arterije su od vitalnog značaja jer dopremaju krv bogatu kiseonikom u mozak. Kada se plak nakupi u ovim arterijama, može doći do suženja protoka krvi, što povećava rizik od moždanog udara.

Postoje dva glavna pristupa operaciji karotida:

  1. Endarterektomija karotide: Ovaj postupak uključuje otvaranje arterije i uklanjanje plaka i otvrdnuća iz unutrašnjosti arterije. Nakon toga, arterija se može zatvoriti ili šavovima ili se može postaviti presadak za održavanje normalnog protoka krvi.
  2. Stentiranje karotida: Ovo je minimalno invazivna procedura u kojoj se u suženu karotidnu arteriju postavlja stent, koji je metalna mrežica koja podržava arteriju i sprečava dalje sužavanje.

Operacija karotida se obično izvodi kod pacijenata sa značajnom suženjem karotidnih arterija ili kod onih koji su pretrpeli moždani udar ili su imali simptome prekida dotoka krvi u mozak. Odluka o vrsti i trenutku operacije zavisi od različitih faktora, uključujući zdravstveno stanje pacijenta i stepen suženja arterije.

Doktori

Operacija karotida

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 480.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻