New Hospital Logo
deco

Obostrana subkutana mastektomija bez rekonstrukcije sa disekcijom aksila

Opšta hirurgija

Obostrana subkutana mastektomija bez rekonstrukcije sa disekcijom aksila

je hirurški postupak koji podrazumeva potpuno uklanjanje obe dojke (dojki) kod pacijentkinja koje odluče da ne žele da se podvrgnu rekonstrukciji dojki nakon mastektomije. Ovaj postupak se često primenjuje kod pacijentkinja koje su podložne dvostranom raku dojke ili imaju visok rizik od razvoja raka na obe dojke. Uz uklanjanje dojki, disekcija aksilarnih (pazušnih) limfnih čvorova se može izvesti kako bi se procenila prisutnost metastaza.

Evo osnovnih koraka obostrane subkutane mastektomije bez rekonstrukcije sa disekcijom aksila:

  1. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje tokom procedure.
  2. Incizije: Hirurg će napraviti incizije (reze) na obema dojkama. Dužina incizija će varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta i planiranog obima mastektomije.
  3. Uklanjanje dojki: Nakon otvaranja dojki, hirurg će pažljivo ukloniti obe dojke, uključujući tkivo dojki, bradavice i areole (tamniji krugovi oko bradavica).
  4. Disekcija aksilarnih limfnih čvorova: Hirurg će pregledati i ukloniti aksilarne limfne čvorove iz obe pazušne regije. Ovi limfni čvorovi će se detaljno pregledati patohistološki kako bi se utvrdilo prisustvo raka i eventualna prisustva metastaza.
  5. Provera patohistološkim analizama: Uklonjeni tkivo dojki i aksilarnih limfnih čvorova će se analizirati patohistološki kako bi se utvrdila tačna dijagnoza, karakteristike raka i procenilo prisustvo metastaza.
  6. Zatvaranje rana: Hirurg će pažljivo kontrolisati rane kako bi se sprečilo krvarenje i infekcija, a zatim će zatvoriti incizije šavovima.

Nakon obostrane subkutane mastektomije bez rekonstrukcije sa disekcijom aksila, pacijentkinja će zahtevati postoperativnu negu i oporavak. Ovo uključuje praćenje rana, nošenje posebnog zavoja ili kompresionog grudnjaka, i postepeno vraćanje normalnim aktivnostima.

Odluka o izboru ovog hirurškog tretmana će zavisiti od stadijuma raka, karakteristika tumora, individualnih faktora pacijentkinje i njenih želja. Važno je da se pacijentkinja konsultuje sa timom stručnjaka kako bi donela najbolje odluke u vezi sa tretmanom raka dojke i odlukom o rekonstrukciji dojki ili njenom izostavljanju.

Doktori

Obostrana subkutana mastektomija bez rekonstrukcije sa disekcijom aksila

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 475.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻