New Hospital Logo
deco

Obostrana radikalna hirurgija vrata kod karcinoma štitnjače

Hirurgija štitaste žlezde

Obostrana radikalna hirurgija vrata kod karcinoma štitnjače

se obavlja kada postoji potreba za potpunim uklanjanjem limfnih čvorova duž obe strane vrata u slučaju karcinoma štitnjače. Ova procedura je složena i ima za cilj uklanjanje svih potencijalno zahvaćenih limfnih čvorova kako bi se sprečilo dalje širenje raka. Evo ključnih informacija o ovoj proceduri:

  1. Indikacije: Ova procedura se obično izvodi kod pacijenata sa karcinomom štitnjače koji pokazuje znakove ili rizik od širenja karcinoma u regionalne limfne čvorove vrata. Indikacije se često baziraju na radiološkim nalazima, biopsijama i drugim faktorima rizika.
  2. Postupak: Tokom obostrane radikalne hirurgije vrata, hirurg će ukloniti sve limfne čvorove duž obe strane vrata. Ovaj postupak uključuje pažljivu disekciju i uklanjanje limfnih čvorova kako bi se osiguralo da nijedan potencijalno zahvaćen limfni čvor ne ostane. Takođe će biti uklonjena cela štitasta žlezda.
  3. Paratiroidne žlezde: Paratiroidne žlezde se često pokušavaju očuvati tokom ove procedure kako bi se sačuvala funkcija regulacije kalcijuma u organizmu. Hirurg će pažljivo identifikovati i očuvati paratiroidne žlezde ukoliko je to moguće.
  4. Oporavak: Oporavak nakon ove složene procedure može biti produžen. Pacijenti će biti praćeni i lečeni od strane endokrinologa kako bi se pravilno nadoknadila funkcija štitnjače i paratiroidnih žlezda. Pratiti će se nivoi kalcijuma u krvi, a ako je potrebno, primenjivaće se suplementacija.
  5. Terapija radioaktivnim jodom: Nakon operacije, pacijenti sa karcinomom štitnjače često se podvrgavaju terapiji radioaktivnim jodom kako bi se eliminisale preostale štitnjačne ćelije i smanjio rizik od ponovnog pojave raka.

Obostrana radikalna hirurgija vrata je kompleksna hirurška procedura koja se primenjuje u cilju lečenja karcinoma štitnjače i sprečavanja daljeg širenja bolesti. Pacijenti treba da razgovaraju sa svojim lekarom kako bi razumeli plan lečenja, rizike i očekivanja tokom oporavka.

Doktori

Obostrana radikalna hirurgija vrata kod karcinoma štitnjače

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 475.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻